Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaba László: Elakadtunk egy olyan szinten, ahonnan nem tudunk továbbmenni


Csaba László közgazdász, egyetemi tanár
Csaba László közgazdász, egyetemi tanár

Ha nem forintban számoljuk a gazdasági növekedést, hanem euróban, akkor nehéz nem látni, hogy benne vagyunk a közepes fejlettség csapdájában. Vagyis bővül a gazdaság, van is valamekkora előrehaladás, de hiányzik az az áttörés, amely az országot egyre magasabb kategóriába viszi, holott ez a fejlettségi szintből akár következhetne is – mondta Csaba László közgazdász a Népszavának nyilatkozva.

A közgazdász szerint Magyarország az utóbbi időben nem került be a javíthatatlan, helyrehozhatatlan hanyatlás szakaszába, ugyanakkor elakadtunk egy olyan szinten, ahonnan nem tudunk továbbmenni. A világ, illetve Európa növekedésének átlagát teljesítjük ugyan, de a gazdasági fejlettségben nem kerülünk előrébb. A forráselosztás rendszere kevéssé hatékony, a tőkepiaci rendszer nem működik jól, ennek következtében a fogyasztás nem tud igazán bővülni, vagyis a felzárkózásra most nincs esély – mondta a lapnak.

Ha tovább akarnánk lépni a fejlettség létráján, akkor az egészségipari és a jól fizető munkahelyeket kellene felfuttatni – jelentette ki Csaba László, aki szerint ezt felismerte a kormányzat is, de semmi sem történt, mert euróban számolva a relatív fejlettségi szint tekintetében ugyanott vagyunk, mint 10-15 évvel ezelőtt. Olyan jellegű felzárkózásról, mint amilyet például Írország vagy Észtország elért, nincs szó.

A közgazdász szerint az akkugyárak idetelepítése a tévút iskolapéldája, mert alacsony a hozzáadott érték. Úgy vélte, a befektetőket a környezetvédelmi szempontok részleges mellőzése hozta ide, és a még mindig alacsony bérek. Hozzátette: a magas hozzáadott értékű tevékenység jelentene versenyképességet Magyarország számára, viszonylag kevés beruházással, a meglévő erőforrásokra támaszkodva, környezetkímélő módon.

Nem tartja valószínűnek, hogy év végére teljesülne a kormány ígérete az egy számjegyű inflációról, szerinte még jövőre is jelentős, két számjegyű lesz – mondta Csaba László a Népszavának.

XS
SM
MD
LG