Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Félidőben lemondott Csák János miniszter


Csák János a Kulturális Bizottság miniszteri meghallgatásán 2023. december 3-án
Csák János a Kulturális Bizottság miniszteri meghallgatásán 2023. december 3-án

A választásokra időzítette lemondását Csák János kulturális és innovációs miniszter, amiről maga számolt be; döntését a kormányfő már el is fogadta. Csák indoklása szerint nem ilyen rövidre tervezte miniszterségét, de két év alatt elvégezték a négy évre szánt feladatokat. Tele van még energiával, de most már lehetőséget kell adni az államigazgatásban dolgozó rengeteg tehetséges fiatalnak.

Nem így tervezte, de félidőben lemondott államigazgatási posztjáról Csák János kulturális és innovációs miniszter, amit maga jelentett be a kormányközeli Mandinernek. A lemondást Orbán Viktor már el is fogadta.

Csák János elmondása szerint három dolog volt az elvárás felé, és mind a hármat két év alatt elvégezte. Ez a három terület szerinte:

  • „hogy a meglévőre építve alakítsak ki ütőképes működési rendszert;
  • hogy a tárcámhoz tartozó területeken legyenek ciklusokon átívelő programok; és
  • hogy legyenek megfelelő utódok, személyek, akik képesek alkotó módon tovább vezetni a területeket.”

Csák János elmondása szerint rengeteg energiája van még, de most lehetőséget kell adni az államigazgatásban dolgozó „rengeteg tehetséges fiatalnak”. Saját értékelése szerint kifogástalan hozzáállással tette a dolgát miniszterként, pontosabban úgy végezte „ezt a munkát, ahogyan azt a Max Weber vagy Magyary Zoltán által ránk hagyott államigazgatási ethosz megkívánja”.

A lemondott miniszterhez köthető az a törvénytervezet, amelyet várhatóan ősszel fog elfogadni a kormánytöbbség, és minden korábbinál nagyobb központosítást hozna a kultúrafinanszírozás területén.

A miniszter interjújában is kiemelte ezt fő eredményeként, szerinte ez fog valódi rendszerváltást hozni a kulturális területen. Csák János interjújában másik fő miniszteri területéről, az innovációról nem beszélt bővebben.

Frissítés: Csák János utódja Hankó Balázs felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkár lesz, ami Hankó Balázs MTI-nek adott, nem sokkal későbbi interjújából derült ki.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG