Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Csak ne menjünk el, a fejünket elfordítva a rászorulók mellett"


"Csak ne menjünk el, a fejünket elfordítva a rászorulók mellett"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:39:08 0:00
Közvetlen elérés

"Vannak adakozók, akik szerint, ha kicsit szakadt is, neki jó lesz. Nincs hús a levesben, de legalább meleg. A Heti betevőben tiszteletben tartjuk a másik méltóságát, és ugyanolyan vasárnapi ebédet adunk, mint amit te otthon megeszel" mondja Holczer-Nagy Emese, a Heti betevő alapítója, önkéntese.

Az újságíró és önkéntes szerint a rendszerváltás óta probléma a hajléktalanság, és ez rendszerszintű beavatkozást igényelne. Tudják azt is, hogy szélmalom harc, amit vívnak, de ha magát a szegénységet nem is tudják felszámolni, szeretnének segíteni legalább addig, amíg létrejön egy olyan szociális ellátórendszer, amiben vasárnap is kaphatnak a rászorulók ebédet a mi adófizető pénzünkből.

Segíteni könnyű szerinte, hisz például abban is, hogy vagánnyá, menővé lehet tenni az önkéntességet, "csak ne menjünk el a rászorulók mellett, elfordított arccal, mert az a vég lenne, így nem lehetnénk tovább emberek," teszi hozzá.

A Heti betevővel túléltek már nehéz helyzeteket, volt olyan, amikor nem kaptak területhasználati engedélyt, ezért demonstrációként hirdették meg az eseményt, hogy ételt tudjanak osztani. Erre válaszként majdnem 1 millió forintos bírság várt rájuk, amiből végül "csak" 30 ezer forint lett. Aztán ezek az idők elmúltak, újra önkénteskedhetnek (saját adományaikból, mert politikai párttól, egyházi felekezettől nem fogadnak el pénzt, nem akarnak elköteleződni feléjük). Ám a mostani gazdasági helyzet, az élelmiszerárak megugrása miatt kissé rezeg a léc, mennyi adagot tudnak majd ezután a rászorulóknak önerőből és adományokból készíteni hétről hétre.

XS
SM
MD
LG