Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szűk körben hirdeti több száz milliós eladó ingatlanjait a belvárosi önkormányzat


A meghirdetett ingatlanok közül a második legnagyobb: a volt posta a Dorottya utcában. Az ingatlan területe 301 négyzetméter, a legalacsonyabb eladási ár 264.125.000 forint
A meghirdetett ingatlanok közül a második legnagyobb: a volt posta a Dorottya utcában. Az ingatlan területe 301 négyzetméter, a legalacsonyabb eladási ár 264.125.000 forint

Több mint kétmilliárd forintért árul saját ingatlanokat a Budapest egyik legdrágább területének számító területen Belváros-Lipótváros Önkormányzata. A kerületi ellenzék szerint az értékesítésre váró ingatlanok hirdetését az önkormányzat nem teszi közzé elég széles körben, így szerintük könnyebb baráti kézbe juttatni. A testület ellenzéki frakciója ezért saját maga adott fel hirdetést egy nagy ingatlanértékesítő oldalon.

„Mivel Belváros-Lipótváros fideszes vezetése soha nem hajlandó az ingatlanpályázatokat kifejezetten ingatlanhirdetésekkel foglalkozó oldalakon meghirdetni, ezért helyettük mi hirdetjük meg” – ez a közlemény olvasható egy országos online ingatlanoldal egyik ingatlanhirdetésében. A hirdetést a budapesti V. kerületi ellenzéki Tiéd a Belváros-frakció adta fel, mert szerintük a kerület vezetése így próbálhatja baráti kézbe juttatni az ingatlanokat.

Az ellenzék által egy kereskedelmi oldalon közzétett hirdetés
Az ellenzék által egy kereskedelmi oldalon közzétett hirdetés

A hirdetésből kiderül az ingatlan címe, helyrajzi száma, mérete és ára, valamint a vételi pályázatok leadási határideje. A hirdetések rövid ideig érhetők el: 2023. július 14. és július 23. között. Az ingatlanok megvételére akkor jelentkezhet az érdeklődő befektető, ha megvásárolja a befektetői tájékoztatót egy ügyvédi irodában (300.000 forint + áfa). Utóbbira egy hét áll rendelkezésre, július 24. és július 31. között.

Túl rövid határidők

A kerület ellenzéki frakciója kifogásolja a határidők rövidségét és azt, hogy a hirdetéseket olyan felületeken tette közzé a kerület vezetése, amelyek kevés potenciális vevőt érnek el. A Budapest egyik legdrágább területén értékesítésre kerülő ingatlanok hirdetései ugyanis az önkormányzat weboldalán kívül csak a kerülettel szerződésben álló, de magánkézben lévő, ingyenes, a postaládákba dobott lapban, a Mai Belvárosban jelennek meg.

„A pályázat július 14. és 23. között lesz meghirdetve (szokás szerint az önkormányzat honlapján és a kereskedelmi forgalomban nem kapható Mai Belváros című fideszes sajtpapírban – nehogy túl sokan tudomást szerezzenek róla), a pályázati anyagokat pedig ezt követően hat munkanapon, naponta négy órában lehet megvenni a »jól bevált« ügyvédi irodában. Ennyit a nyilvánosságról, a versenyről és az észszerű határidőkről” – közölte az ügyben közzétett Facebook-posztjában Kovács Alex Gábor, Beváros-Lipótváros egyik ellenzéki önkormányzati képviselője.

Az egyik eladásra váró önkormányzati ingatlan hirdetése Belváros-Lipótváros weboldalán
Az egyik eladásra váró önkormányzati ingatlan hirdetése Belváros-Lipótváros weboldalán

Mivel angol nyelven is közzéteszik a hirdetéseket, az önkormányzat ezt nemzetközi pályázatként hivatkozza – tájékoztatta a Szabad Európát a politikus. Kovács emlékeztetett rá: az önkormányzatnak már évek óta nincs saját lapja, a Mai Belvárost kiadó céggel (Impress-Régió Kft.) állnak szerződésben az önkormányzati hírek megjelentetésére, évi több tízmillió forintért. Korábban az RTL Klub derítette ki, hogy Habony Árpád annak idején egy olyan lakásba volt bejelentve, amely ennek a cégnek a tulajdonában volt.

Ehhez kapcsolódóan: „Úgy éreztem, mindent el lehet venni tőlem, ami számomra érték az országban” – öt éve döntött a Bécsbe költözésről a CEU

Belváros önkormányzata nem illetékes

A Belváros-Lipótváros által értékesített ingatlanokról a Telex és az RTL is beszámolt, az egyik – 1,8 milliárd forintért kínált – épületet korábban a CEU bérelte. Megkerestük Belváros-Lipótváros vezetését, hogy megtudjuk, hol jelent meg hirdetés a jelenleg eladásra meghirdetett ingatlanjairól, ezek mennyi ideig elérhetők, és hogy miért értékesíti az önkormányzat az ingatlanokat. A kerület sajtóosztályának küldött e-mailünkre az alábbi válasz érkezett:

„A pályázat kiírása a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat 20/2009. (VI. 02.) tulajdonában álló vagyon elidegenítésére és hasznosítására vonatkozó rendelete és annak mellékletét képező versenyeztetési szabályzata alapján történik. A pályázatban szereplő ingatlanok jellemzően hosszú évek óta üresen álló, használaton kívüli, többségében elavult műszaki állapotú, jelentős beruházással hasznosítható helyiségek. A pincei és nagy alapterületű helyiségek bérbevételi potenciálja alacsony. Még inkább jellemző ez az olyan ingatlancsoportokra, amelyek egy egységet képeznek, közműveik egyben vannak, külön-külön azok nem hasznosíthatók. Az ilyen ingatlanok közös költsége és állagmegóvása milliós nagyságrendű kiadást jelent az önkormányzat részére. Az elidegenítés bevételéből a Belváros fejlődését szolgáló értéknövelő beruházások valósulhatnak meg, társasházak felújításának támogatása, egészségügyi eszközök beszerzésének finanszírozása, nevelési, oktatási intézmények korszerűsítése, fejlesztése.”

Arra a kérdésünkre, hogy ki adja ki a Mai Belváros című nyomtatott lapot, az önkormányzat sajtóosztálya azt válaszolta, hogy „a Mai Belváros című független lap készítői és kiadója kérdésében nem a Belváros önkormányzata az illetékes, a szerkesztőségnél lehet érdemes érdeklődni”. Ekkor emlékeztettük a sajtóosztályt, hogy szerintünk igenis illetékes a hivatal ebben, mert az önkormányzatnak évek óta szerződése van a kiadóval az önkormányzati hirdetmények közlésére. Erre az e-mailünkre mostanáig nem jött válasz.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG