Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem 13 ezer új fertőzöttet találtak, elhunyt 99 beteg


Magyarországon a fertőzések 98 százalékát továbbra is az omikron variáns okozza.
Magyarországon a fertőzések 98 százalékát továbbra is az omikron variáns okozza.

Müller Cecília szerint nem kell megijedni az omikron lopakodó variánsától, még akkor sem, ha a fertőzőképessége erősebb, mert a klinikai tünetekben, a betegség lefolyásában hasonló az omikronhoz.

Az elmúlt 24 órában 12.885 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1.684.432 nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 99 beteg, így az elhunytak száma 42.269 főre emelkedett.

A kormányzati járványportál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 231.613, kórházban 198 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 198-an vannak lélegeztetőgépen. Csütörtök délután, pénteken és szombaton ismét lesz oltási akció a kórházi oltópontokon.

Az országos tisztifőorvos az omikron vírusvariáns „lopakodónak" nevezett alvariánsáról is beszélt a közmédiában. Müller Cecília szerint nem kell tőle megijedni, még akkor sem, ha fertőzőképessége erősebb, mert a klinikai tünetekben, a betegség lefolyásában hasonló az omikronhoz.

Müller Cecília elmondta, hogy az alvariánst azért emlegetik lopakodóként, mert a hagyományos PCR-tesztekkel kimutatható, ugyanakkor a specifikus PCR-ral nem mindig.

A szakember megerősítette, hogy Magyarországon a fertőzések 98 százalékát továbbra is az omikron variáns okozza. Müller Cecília az oltás mellett érvelt, mint mondta, a harmadik oltás nagy bizonyossággal segít leküzdeni a betegséget, amely enyhébb formában jelentkezik azoknál, akik oltottak.

A vírus örökítőanyaga országos szinten stagnálást mutat, ami a tisztifőorvos szerint jó hír a következő hetekre nézve.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG