Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem 26 ezer ukrán menekült érkezett eddig Romániába és Moldovába


Ukrán menekültek a romániai Szeretvásáron 2022. február 24-én
Ukrán menekültek a romániai Szeretvásáron 2022. február 24-én

Csaknem 26 ezer menekült érkezett már Romániába és Moldovába az Ukrajna elleni orosz támadás csütörtöki megindítása óta.

Ana Revenco moldovai belügyminiszter arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában meghaladta a tizenötezret az érkezők száma. Mint közölte, a legtöbben folytatni kívánják az útjukat az Európai Unióba, de legalább száz ember Moldovában kért menedékjogot.

Sok menekültet regisztráltak az Ukrajnával 650 kilométeres közös határral rendelkező Romániában is. Ugyanakkor itt is az a helyzet, mint a szomszédos Moldovában, hogy a legtöbben tovább akarnak utazni más európai ország felé.

A bukaresti belügyminisztérium pénteki adatai szerint az invázió kezdete óta mintegy tízezer ukrán állampolgár érkezett az országba, közülük azonban mindössze tizenegyen kértek menedéket.

Rendkívüli állapot, légtérzár

Moldova csütörtökön bejelentette, hogy lezárja légterét és hatvan napra rendkívüli állapotot vezet be az Ukrajna elleni orosz támadás miatt. Ennek keretében egyebek mellett betiltják a tömegtüntetéseket, illetve kitoloncolhatják az országból a „nemkívánatos személyeket”.

A chișinăui kormány közölte, hogy kész befogadni a szomszédos országból érkező menekülteket. „Segítünk azoknak, akiknek a támogatásunkra van szükségük” – mondta akkor Maia Sandu elnök, miután összehívta a rendkívüli helyzetek bizottságát, hogy döntsenek a kirobbant válság humanitárius dimenziójának kezeléséről.

Az államfő emellett felszólította a még jelenleg is Ukrajnában tartózkodó moldovai állampolgárokat, hogy haladéktalanul térjenek haza.

Helyszíni tudósítások szerint továbbra is nagy sorok vannak Moldova és Ukrajna 1222 kilométeres határán az átkelőknél.

Készült az Unmedia.md és a dpa tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG