Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem hárommilliárdból forgathatják az Operation Sámánt


Az amerikai légierő felvételén a 816. expedíciós légi szállító század egy C–17 Globemaster III szállítógéppel evakuálja az embereket a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, Kabulban, Afganisztánban 2021. augusztus 21-én (képünk illusztráció)
Az amerikai légierő felvételén a 816. expedíciós légi szállító század egy C–17 Globemaster III szállítógéppel evakuálja az embereket a Hamid Karzai nemzetközi repülőtéren, Kabulban, Afganisztánban 2021. augusztus 21-én (képünk illusztráció)

Vélhetően a magyar katonák 2021-es kabuli mentőakciója adta az ötletet a filmhez, amelyre a kormány egyedi támogatással 1,067 milliárd forintot, a Nemzeti Filmintézet (NFI) pedig 1,7 milliárd forintot ad. A Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával készülő alkotást az Aranyéletet és a Köntörfalakat is jegyző Dyga Zsombor rendezi, aki szerint egy érzelmekben és akcióban gazdag mozit készítenek.

Az Operation Sámán munkacímű film jövőre kerül a mozikba, producere Lajos Tamás, operatőre Dobos Tamás lesz – írja a Telex.

Érzelmekben és akcióban gazdag filmet készítenek valós események alapján – mondta a Szabad Európának Dyga Zsombor rendező. Részleteket egyelőre nem árulhat el, annyit mondott, hogy a színészgárda nagyrészt már összeállt.

Arra a felvetésre, hogy nem érzi-e úgy, hogy egy újabb kurzusfilmhez adja a nevét, azt mondta, hogy „nem tud ezzel mit kezdeni”.

„Van egy erős forgatókönyv, amiből remélhetőleg egy nagyszabású, a nagyközönségnek szóló, mindenkinek tetsző és szívbe markoló filmet készítünk, a többit meg bízzuk kívülállókra” – fogalmazott.

„A fikción alapuló történetben magyar katonák hősiesen kiszabadítanak több száz embert egy háború sújtotta városból” – írta az NFI közleményében.

„Filmünk a valóságból inspirálódva fiktív, azaz kitalált, játékfilmes elemekkel színezi azt, és a cselekmény középpontjába egy magyar orvosnőt helyez. A történet során párhuzamosan fut és összefonódik a magyar katonák önfeláldozó küzdelmének szála a háborús városból kijutni próbálók elkeseredett menekülésével. A fináléban az apokalipszisbe süllyedő repülőtéren nincs már törvény, nincs rend – a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége dönt életről és halálról” – írták a készítők a filmről.

A forgatás augusztus elején kezdődik, főként magyarországi helyszíneken, a tervek szerint a film 2025 őszén kerül a hazai mozikba.

A közleményben nincs konkrétum a valós alapjairól, de a 24.hu már márciusban írt arról, hogy az NFI a Honvédelmi Minisztérium támogatásával a 2021-es kabuli mentőakcióról készít filmet.

A menekítés során a magyar katonák összesen 547 magyar, amerikai, osztrák és afgán állampolgárt, köztük 180 gyermeket hoztak ki Afganisztánból, a magyar gépek tizennégyszer fordultak. Az akcióról az alábbi cikkben a Szabad Európa is beszámolt.

XS
SM
MD
LG