Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem húszéves csúcson a török infláció


Sorok kígyóznak egy ankarai pénzváltó előtt, miután az elnök nyilatkozatait követően bezuhant a líra értéke 2021. december 20-án
Sorok kígyóznak egy ankarai pénzváltó előtt, miután az elnök nyilatkozatait követően bezuhant a líra értéke 2021. december 20-án

2002 óta nem tapasztalt csúcsot ért el Törökországban az éves infláció, amelynek mértéke decemberben meghaladta a 36 százalékot a hivatalos adatok szerint.

A török statisztikai hivatal arról számolt be hétfőn, hogy az előző év utolsó hónapjában 13,58 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex, tovább gyengítve az emberek vásárlóerejét. Az élelmiszerárak egy év alatt mintegy 43,8 százalékkal emelkedtek.

Az utóbbi időben rendkívül felpörgött az infláció Törökországban, miközben a helyi fizetőeszköz értéke rekordmélységbe süllyedt azt követően, hogy a jegybank Recep Tayyip Erdoğan elnök nyomására, minden szakértői ellenjavaslat dacára jelentős kamatvágásokat hajtott végre.

A gyenge líra alaposan megdrágította az importárukat, az üzemanyagot és számos egyéb terméket. Ennek nyomán sokak számára egyre nagyobb nehézséget jelent a mindennapos létfenntartás a 84 milliós országban.

Erdoğan decemberben intézkedéseket jelentett be a török valuta hanyatlásának megállítására, miután a líra értéke egy év alatt 44 százalékkal, rekordmélységbe zuhant a dollárral szemben. Ennek hatására azonnal megerősödött a líra, később azonban ismét valamelyest visszaesett az értéke.

Az elnök hétfőn közölte, hogy a török export volumene 2021-ben 32,9 százalékkal, 225,4 milliárd dollárra nőtt, ami rekordnak számít. Így szerinte 7,8 százalékkal sikerült mérsékelni Törökország kereskedelmi deficitjét. Ankara a friss adatok nyomán az idei évre 250 milliárd dolláros exportcélt határozott meg – tette hozzá.

Eközben a török akadémikusokból és volt kormányzati tisztségviselőkből álló, független Inflation Research Group 83 százalékosra becsülte a tavalyi inflációt. A szervezet szerint decemberben 19,35 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex novemberhez képest.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG