Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csapás az afgán éttermekre: a tálibok zaklatják a vendég párokat


Egy nő várja az ételét egy kabuli étteremben 2016-ban. Most valószínűleg tálib fegyveresek zaklatnák, még akkor is, ha nem egyedül lenne
Egy nő várja az ételét egy kabuli étteremben 2016-ban. Most valószínűleg tálib fegyveresek zaklatnák, még akkor is, ha nem egyedül lenne

Marjam szeret étteremben enni. Kabulban rengeteg étterem kínál zamatos kebabot, zsíros marhapiláfot (rizses húst) és finom mantogombócot. Az ötmilliós fővárosban működnek gyorskifőzdék és előkelő éttermek, és még nem tűntek el az étlapokról az afgán ételek mellől a külföldiek sem.

Viszont sajnálatos módon az éttermek közül sok már túl drága a legtöbb afgán számára, akik egy évvel a tálibok hatalomra kerülése után a növekvő humanitárius és gazdasági válság közepette küzdenek a túlélésért.

Hotak azonban más okból nem jár étterembe férjével. Azt mondja, hogy a tálib fanatikusok folyamatos zaklatása tartja őket távol.

„A tálib harcosok véletlenszerűen kipécézik és kihallgatják az embert, ha étteremben eszik – mondja, felidézve egy nemrégiben történt esetet. – Megkérdezték a férjemet, hogy »Ki ez a nő, és miért hoztad ide?« Amikor azt mondtuk nekik, hogy házasok vagyunk, azt kérték, hogy bizonyítsuk be.”

Hotak azt mondja, hogy a kínos incidens arra kényszerítette, hogy abbahagyja az éttermek látogatását.

„Nem vagyunk egyedül – mondta az Azadi Rádiónak. – Emiatt sok vendég már nem jár étterembe, így kihaltnak tűnnek.”

„Tönkreteszik a vállalkozásunkat”

Idrísz, egy előkelő kabuli étterem vezetője (de nem ez a valódi neve), azt mondja, hogy üzlete gyorsan elvesztette vendégeit a tálibok zaklatása miatt.

„Többször tapasztaltuk, hogy amikor meglátnak egy párt vagy párokat együtt ülni, kikérdezik őket, hogy milyen kapcsolatban vannak” – mondta az Azadi Rádiónak.

Idrísz azt mondja, hogy a vendégei most egyértelműen a táliboktól való félelem miatt kerülik a vendéglátóhelyeket.

„Régebben az emberek a családjukkal jöttek, a férfiak pedig előszeretettel hozták magukkal a menyasszonyukat – mondja. – De most a tálibok megkérdezik tőlük, miért ülnek együtt. Ezért az emberek elkerülik az éttermeket, ami tönkretette a vállalkozásunkat.”

Egy nő sétál el egy ételárus mellett Kabulban (archív fotó)
Egy nő sétál el egy ételárus mellett Kabulban (archív fotó)

Missziójuknak tartják, hogy szeparálják a nőket és férfiakat

A 2021. augusztusi hatalomátvétel óta a nemek közötti elkülönítés a tálib politika egyik kulcseleme. A keményvonalas iszlamista csoport kitiltotta a tizenéves lányokat a középiskolából, az egyetemeken külön tantermet vezetett be a férfiak és a nők számára. Elrettentette a nőket a munkavállalástól és a közéletben való bármilyen kiemelkedő szerepvállalástól. A tálib hatóságok női aktivistákat és újságírókat tartóztattak le és zaklattak. A nők által vezetett vállalkozások vagy bezártak, vagy tönkremenetel fenyegeti őket.

Májusban a tálibok megtiltották, hogy férfiak és nők együtt étkezzenek a nyugat-afganisztáni Herat városában.

Riazullah Szírat, a Heratban működő Erkölcsfejlesztési és Erkölcstelenségmegelőzési Minisztérium egyik tálib tisztviselője az AFP-nek elmondta, hogy az éttermekben szóban figyelmeztették a párokat, hogy nem vacsorázhatnak ott, „még akkor sem, ha férj és feleség” a két vendég.

Kabulban Mohammad Szadik Akif Mohazsir, a minisztérium szóvivője elutasította a feltevést, hogy a tálibok kérdezgetnék a párokat az éttermekben.

„Semmi olyan nincs az elveinkben, ami megkövetelné, hogy az éttermekben kérdezgessék az embereket – mondta a Azadi Rádiónak. – Az ilyen állítások nem mások, mint puszta propaganda.”

Tálib harcosok várják, hogy felszolgálják az ebédjüket egy kabuli étteremben
Tálib harcosok várják, hogy felszolgálják az ebédjüket egy kabuli étteremben

Bár a tálibok megszállottan törekszenek a soraikban való ellenőrzésre és fegyelemre, még nem tartóztatták le egyetlen saját követőjüket sem, vagy bárki mást sem az éttermi vendégek zaklatása miatt.

Bár a legtöbb afgán inkább otthon eszik, az elmúlt két évtizedben az éttermek virágzásnak indultak. Különösen Kabulban és más afgán városokban szaporodtak el, ahol a divatos vendéglátóhelyek a párok és családok kedvelt szórakozóhelyévé váltak.

De most Kabulban Mohammad Hán étteremtulajdonos azt mondja, hogy lassan haldoklik az üzlete.

Elmondása szerint a tálib korlátozások és az emelkedő élelmiszerárak miatt elvesztette a vendégkörét. Azt mondja, hogy a hét legtöbb napján nagyon kevés a látogató.

„Reggeltől estig csak ülünk itt – mondja. – Az üzlet szinte nulla.”

Írta: Abubakar Siddique a Szabad Európához tartozó Azadi Rádió tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG