Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csehország 2025 első felében búcsút vesz az orosz olajtól


Az orosz Gazprom Neft benzinkútja és székháza Moszkvában
Az orosz Gazprom Neft benzinkútja és székháza Moszkvában

Csehország legkésőbb 2025 első felében beszünteti az orosz olaj felhasználását, a MERO állami csővezetékcég addigra ugyanis végez a Transalpine Pipeline (TAL) kapacitásbővítésével – közölte Petr Fiala miniszterelnök kedden.

A prágai kormány teljes függetlenségre törekszik az orosz olajtól azóta, hogy Oroszország több mint két éve megtámadta Ukrajnát.

Tavaly a MERO és a TAL csővezeték-társaság – amelyben a MERO ötszázalékos részesedéssel rendelkezik – megállapodást írt alá, amelynek értelmében a TAL akár négymillió tonnával is növeli a kapacitását, hogy ki tudja váltani az orosz Barátság kőolajvezetéken keresztül hatvan éven át folyó kőolajszállítást.

Fiala azt mondta az újságíróknak, hogy a TAL technológiai korszerűsítése elindult, és még idén befejeződik. Ezt követően próbaidőszak kezdődik.

„Arra számítunk, hogy legkésőbb 2025 első felében teljes erővel megindul a szállítás” – mondta egy Prága melletti olajtárolónál tartott sajtótájékoztatón a kormányfő.

A 10,9 milliós ország kőolajszükséglete tavaly 7,4 millió tonna volt, ennek több mint fele a Barátság kőolajvezetéken, a többi a TAL-on keresztül érkezett.

Az Európai Unió 2022 decemberétől betiltotta az orosz olajszállítást, de kivételt adott ez alól a Barátság csővezetéknek, hogy az érintett országoknak legyen idejük az átmenetre.

Egyszerűen: hogyan korlátozza Oroszország olajexportját az Európai Unió?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:11 0:00

A TAL Olaszországból vezet Németországba, onnét csatlakozik a Cseh Köztársaságba tartó IKL csőrendszerhez.

A korszerűsítéssel és bővítéssel a TAL nagyjából megkétszerezi a Cseh Köztársaság számára fenntartott kapacitását. Ez évi nyolcmillió tonnát jelent, ami elegendő arra, hogy fedezze az ország két finomítójának szükségleteit. Mindkét olajfinomítónak a lengyel Orlen a tulajdonosa.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG