Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csehország és Tajvan együtt fog működni az ukrajnai újjáépítésben


Tomáš Kopečný és Roj Li a tajvani fővárosban 2023. november 10-én
Tomáš Kopečný és Roj Li a tajvani fővárosban 2023. november 10-én

A két ország megegyezése értelmében a felek elsősorban az energetikai és vízhálózatok újjáépítésén fognak együtt dolgozni Ukrajnában.

Miután a két ország között hivatalosan nincs diplomáciai kapcsolat, egymás de facto nagykövetei írták alá a szóban forgó megállapodást.

Tomáš Kopečný, a cseh kormány küldötte Tajpejre látogatott, ahol leszögezte, hogy hazáját „erős kötelék fűzi” Tajvanhoz.

„Nagyon örülünk, hogy az országot, amely bennünket is védelmez, Ukrajnát, nagyszerű szövetségesünk és barátunk, Tajvan is támogatja velünk együtt” – fogalmazott a külügyminisztériumban megrendezett ceremónián.

Ehhez kapcsolódóan: Krekó Péter: Kína tanult az orosz háborús tapasztalatokból

Roj Li tajvani külügyminiszter-helyettes kiemelte: abban szeretnének segíteni, hogy a végső győzelem közeledtével Ukrajnában visszatérhessen a normális élet.

„Csakis a demokratikus országok egysége büntetheti meg a tekintélyelvű államokat, illetve rettentheti el őket attól, hogy újból ugyanazokat a helytelen döntéseket hozzák meg” – közölte.

Ehhez kapcsolódóan: Tajvani figyelmeztetés: Kína saját terveinek tesztjét látja az ukrajnai invázióban

Tajvan több mint százmillió dollárnyi humanitárius támogatásban részesítette eddig Ukrajnát, valamint csatlakozott az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókhoz is. A szigetországban sokan párhuzamot látnak az őket érő kínai fenyegetés és a kelet-európai állam sorsa között.

Tajvan egyetlen európai állammal sincs hivatalosan diplomáciai kapcsolatban a Vatikánt leszámítva, de több kelet- és közép-európai ország is támogatásáról biztosította Tajpejt Pekinggel szemben.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG