Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csehország kilép az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankból


A sokak által kémbanknak nevezett intézmény központja – amelyet a cseh külügyminiszter a KGST maradványának nevezett – Budapesten van. Amióta Oroszország megtámadta Ukrajnát, egyre több ország hagyja ott az intézményt.

Az elmúlt napokban a Cseh Köztársaság moszkvai és budapesti nagykövetsége diplomáciai jegyzékben tudatta, hogy országuk kilép két posztszovjet bankból – számolt be róla a ČTK cseh állami hírügynökség a külügyminisztérium közleménye alapján.

A kilépésről szóló politikai döntést már tavasszal, az Ukrajna ellen indított orosz háború kezdete után meghozta a cseh kormány és a parlament, a kilépési szándék azonban a diplomáciai jegyzékek mostani átadásával vált hivatalossá. Csehország tehát 2023 januárjától már nem tagja többé a Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Banknak, illetve a budapesti központú Nemzetközi Beruházási Banknak sem.

„Ez egy fontos lépés. Csehországnak már rég el kellett volna hagynia a KGST e két maradványát” – fogalmazott Jan Lipavský külügyminiszter.

„A két posztszovjet bankból való kilépés az elődeink által ránk hagyott, eddig be nem teljesített feladat volt. Büszke vagyok rá, hogy egy olyan kormánynak lehetek tagja, amely határozott vonalat húz a jelen és a hírhedt szocialista múltban való szerepvállalás között.”

Lipavský szerint ez a lépés is azt mutatja, hogy a cseh külpolitika visszatér valódi értékeihez.

XS
SM
MD
LG