Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csehországban ingyenes lőkiképzést kapnak az ukránok


Ukránok lőkiképzése a csehországi Brnóban 2022. április 10-én
Ukránok lőkiképzése a csehországi Brnóban 2022. április 10-én

Csehországban egy cég az ukrajnai háború kezdete óta ingyenes lövészeti és alapkiképzést biztosít az országban élő ukránok számára.

A 22 éves Olha Dembicka most fogott a kezében életében először Kalasnyikov gépkarabélyt, az első négy lövése közül mégis célba talált egy az emberalakos lőlapon. „Ha szükségük lesz rám, talán visszatérek Ukrajnába” – mondta.

A fiatal nő az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint egyike annak a legalább százharminc embernek, aki eddig jelentkezett az ukránok számára ingyenesen elérhetővé tett kiképzésre. Az oktatók szerint a résztvevőkről többnyire elmondható, hogy rendkívül motiváltak, ahogy az is, hogy nem rendelkeznek semmilyen fegyveres tapasztalattal.

A Brno városában tartott kiképzések során a jelentkezőket megtanítják a legfontosabbakra a fegyverek biztonságos kezelésével, használatával kapcsolatban. Amellett azonban, hogy megtanulnak lőni, egyéb képességekre is szert tesznek: a kurzus például a harctéren való mozgásra, az elsősegélynyújtásra is kiterjed.

Dembicka borzalmasnak nevezte, ami történik a hazájában. Mint közölte, főleg a közösségi médiából, illetve az oroszok által elfoglalt Herszonban élő barátnőjétől szerzi be az információkat a helyzetről. „Mindent elmesél nekem. Nem kaptak humanitárius segélyt. Szörnyű, amit az orosz katonák művelnek, hányingerem van tőle” – jelentette ki.

Michal Ratajsky, a kiképzést biztosító CS Solutions tulajdonosa szerint cége ekképp tud leginkább hozzájárulni az ukránok támogatásához. „A morál javításaként tekintünk erre ebben a helyzetben, hogy megmutassuk, hogy támogatjuk őket, és meg fogunk tenni mindent, amit tudunk az adott pillanatban. Ez volt a célunk” – hangsúlyozta.

A lőszerekre egy internetes közösségi adománygyűjtő akcióból szereztek pénzt, minden mást pedig a vállalat biztosít, a tapasztalt oktatókat, a fegyvereket és a lőteret is.

Nem várható csoda

A cégvezető aláhúzta, hogy nem várható csoda a mindössze háromórás képzéstől, de arra elég, hogy megismertessék a résztvevőket ezzel az új, ismeretlen területtel. „Jól tudjuk, hogy nem válik senki katonává három óra alatt, de megpróbáljuk a legtöbbet kihozni ebből az időből, a biztonságukra fókuszálva” – mutatott rá. Majd hozzátette, hogy mivel az ukrajnaihoz hasonló háborúkban a halálos áldozatok mintegy nyolcvan százaléka a tüzérségi támadások és rakétacsapások számlájára írható, így az elsősegélynyújtás és az önfenntartás képessége fontosabb lehet, mint a célba lövés.

Vannak, akik már többször is részt vettek a programban. Egyesek Csehországon kívülről érkeztek, például a szomszédos Ausztriából. Ratajsky tapasztalatai azt mutatják, hogy a jelentkezők mindegyike eltökélt, valamit tenni akar az orosz agresszió visszaverése érdekében.

Jehor Necsiporenko is másodjára vesz részt a kiképzésen, mondván, készen akar állni arra, hogy hazatérjen harcolni. „Nagyon hasznos számomra, meg kell tanulnom ezeket a dolgokat, mert nem voltam katona” – fogalmazott a 38 éves férfi, aki szerint a háború néhány hónapon belül véget ér, az oroszoknak ugyanis nincs esélyük elfoglalni egész Ukrajnát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG