Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csehországban ismét felpörgetik a szénbányászatot


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A prágai kormány bejelentette, hogy az energiaellátás biztosítása érdekében a korábbi terveket felülbírálva fokozni fogják a szénkitermelést az ország északkeleti részén.

Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter csütörtökön közölte, hogy az OKD állami vállalat legalább a jövő év végéig felpörgeti tevékenységét a fontos bányavidékként számontartott régióban. Később a helyzet értékelésének tükrében ezt akár 2025-ig is kiterjeszthetik.

Az eredeti tervek szerint még idén leállították volna itt a szénkitermelést, a kereslet azonban hatalmas a feketekőszén iránt – mutatott rá a tárcavezető.

Az elmúlt hónapokban több más európai ország is úgy döntött, hogy részben szénerőművekkel váltja ki az orosz energiahordozókat, ami azonban veszélyezteti a klímacélok teljesítését.

Oroszország jelentősen csökkentette földgázszállítását Németország, Olaszország és Ausztria irányába, míg Franciaország, Lengyelország és Bulgária már egyáltalán nem kap orosz gázt.

Roman Sikora, az OKD vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a vállalat jövőre 1,3 millió tonnányi feketekőszenet fog kitermelni. Ezt jórészt a háztartások fűtésére és áramtermelésre használják majd fel.

Csehországban szénerőművek állítják elő az elektromos áram csaknem ötven százalékát. A kormány célja, hogy 2033-ra teljesen kivezessék e rendkívül környezetszennyező létesítmények használatát.

Az Európai Unió augusztustól betiltotta az orosz szén importját.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG