Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csehországban rekordot döntött az új COVID-esetek száma


Védőmaszkot viselő biciklis rendőrök járőröznek Brüsszelben 2020. október 8-án.
Védőmaszkot viselő biciklis rendőrök járőröznek Brüsszelben 2020. október 8-án.

950 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában Magyarországon, és minden eddiginél többen, 29-en vesztették életüket. A WHO arra figyelmeztet, hogy az esetszámok megugrását a halálos áldozatok számának emelkedése fogja követni világszerte.

A beazonosított fertőzöttek száma 41 732-re nőtt, az elhunytaké pedig 1052 főre emelkedett Magyarországon. Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint 48 óvodában és 24 iskolában kellett elrendelni rendkívüli szünetet, 188 osztálynál és 9 teljes iskolánál pedig digitális munkarendre álltak át.

Újabb NNK vizsgálat

Debrecenben és Nyíregyházán is emelkedett a szennyvízben mért koronavírus örökítőanyag mennyisége a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata alapján. A szakemberek mérései átlagosan 4-10 nappal előzik meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

Békéscsabán, Székesfehérváron, Kecskeméten, Szolnokon, Budapesten és az agglomerációban ugyanakkor csökkenő koncentrációt mértek.

Gazdaság

A foglalkoztatás augusztus végére elérte a tavalyi szintet - számolt be az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A munkanélküliség 3,8% volt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. György László államtitkár ugyanakkor azt is elmondta, hogy az ipari termelés volumene visszaesett.

Újabb szigorítások világszerte

Világszerte már mintegy 38,5 millióan fertőződtek meg, közülük a legtöbben az Egyesült Államokban, ahol megközelíti a 8 milliót az azonosított megbetegedések száma, a halálos áldozatoké pedig 216 858-ra nőtt.

Csehországban rekordot döntött az új esetek száma, egy nap alatt 9 544 új esetről számoltak be 31 ezer elvégzett teszthez viszonyítva. A kórházi ápolásra szorulók hatszor többen vannak, mint a járvány első hullámában. A nem életmentő műtéteket elhalasztják, az általános ápolási osztályokat pedig COVID-részlegekké alakítják át.

A legfertőzöttebb európai térség továbbra is Spanyolország, ahol már több mint 900 ezer fertőzöttről tudnak. Katalónia két hétre bezáratja az éttermeket és bárokat, nem nyithatnak ki a kaszinók és a játéktermek sem. Az éttermek házhozszállítással vagy elvitelre főzhetnek.

Franciaországban már több mint 9 ezren szorulnak kórházi ápolásra, az országban a fertőzöttek száma meghaladta a 820 ezret is. Több nagyvárosban is éjszakai kijárási tilalom lép érvénybe, így Párizsban és az elővárosokban, valamint további nyolc településen is. A korlátozás este 9-től másnap reggel 6 óráig tart, a szabálysértők pedig 135 eurós bírságra számíthatnak.

Az érintett nagyvárosokban este 9-kor zárnak a színházak, a mozik és éttermek is, de a vendéglátásban, az idegenforgalomban, a kulturális életben, a rendezvényszervezésben és a sportban kényszerszabadságra küldött alkalmazottak fizetésének 100 százalékát átvállalja a francia állam. Emmanuel Macron köztársasági elnök azt mondta, a tilalom egyelőre 4 hétig van érvényben, de elképzelhető, hogy december elsejéig fenntartják azokat.

Az Egyesült Királyságban egy nap alatt 137-en veszítették életüket és 20 ezren fertőződtek meg, ezért újabb korlátozásokat vezettek be a régiók. Észak-Írországban péntektől két hétre bezárnak az iskolák és az éttermek, Walesbe pedig tilos beutazni a súlyosan fertőzött területekről.

XS
SM
MD
LG