Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt Csíkszentmihályi Mihály, a flow-élmény világhírű kutatója


87 éves korában meghalt Csíkszentmihályi Mihály. A flow-élmény legismertebb kutatója olaszországi magyar menekültként indult, végül a világ tudományos élvonaláig jutott az USA-ban. Pszichológusként egész életében az emberi boldogságot, kreativitást és fejlődést kutatta.

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály akadémikus, Széchenyi-díjas pszichológus, a flow-élmény és az emberi boldogság nemzetközi hírű kutatója, adtak hírt róla Facebook-oldalán.

1934-ben született az akkor Olaszországhoz tartozó Fiumében, mai nevén Rijekában. Apja, Csíkszentmihályi (sz. Hausenblasz) Alfréd diplomata volt. Tízéves korában Velencébe menekültek, később Rómába, magyar állampolgárságuktól már megfosztva.

1956-ban ment ki az Egyesült Államokba, ahol a világ egyik legjobb egyetemén, Chicagóban tanult pszichológiát. Itt doktorált, 1969-től itt is tanított. Főképp a kreativitás és az emberi boldogság jellemzőit kutatta.

Fő eredménye a úgynevezett flow-élmény (flow: áramlat, lebegés) azonosítása. Ez leegyszerűsítve az a teljes elmélyülés, majdhogynem transzszerű állapot, amikor az ember teljesen belefeledkezik az adott tevékenységbe külső jutalomtól függetlenül. Ilyenkor az alkotás élményéért dolgozik, miközben mintha megállna az idő.

A feladat ilyenkor egyfajta izgalmas játékká változik, a külső ingerek sokkal kevésbé tudják megzavarni az embert, és az átlagosnál lényegesen nagyobb szellemi és fizikai energiát tud mozgósítani, miközben a cél végig elérhetőnek tűnik. Az elért cél után pedig átélője kiteljesedettnek, különösen büszkének és elégedettnek érzi magát.

Ez bárki számára elérhető, nem kapcsolódik feltétlenül kreatívnak gondolt folyamatokhoz. A futószalag mellett állva ugyanúgy létrejöhet, mint festészet, sportolás vagy mondjuk felmosás közben. Akiknek gyakrabban van flow-élményük, azoknak lényegesen jobb az életminőségük. Csíkszentmihályi később evolúciós és társadalmi előnyöket is társított ehhez az élményhez.

Az emberi boldogságot belső harmóniaként jellemezte, amely közvetlenül nem is függ a külvilág eseményeitől:

„A valóságban az élet minősége nem függ közvetlenül attól, hogy mink van vagy mit gondolnak rólunk mások. Ha van valaminek egyáltalán szerepe ebben, akkor annak, hogy mi hogyan érezzük magunkat és mit gondolunk arról, ami történik velünk. Hogy az életünket jobbá tegyük, az élményeinket kell jobbá tenni.”

Másképp megfogalmazva Csíkszentmihályi szerint azáltal jöhet rá az ember élete értelmére, ha megtalálja, mi okoz neki boldogságot és kiteljesedést, majd ennek segítségével előrébb viszi a társadalmat.

Bár már 1975-ben leírta a flow-élményt, kutatásai a nyolcvanas évektől kezdve lettek nemzetközileg is egyre elismertebbek, Magyarországon inkább a rendszerváltás utántól. Csíkszentmihályi Mihály 87 évet élt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG