Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb, a szélsőjobbhoz köthető rendezvény lesz Csókakőn, ezúttal már az önkormányzat támogatásával


A Csókakő vára alatti Nagy-Magyarország tér szoboregyüttese a Magyar Királyi Csendőrség dicsőségének emléket állító oroszlánszobor, a turulmadár szobra, valamint Horthy Miklós szobra 2020. augusztus 9-én
A Csókakő vára alatti Nagy-Magyarország tér szoboregyüttese a Magyar Királyi Csendőrség dicsőségének emléket állító oroszlánszobor, a turulmadár szobra, valamint Horthy Miklós szobra 2020. augusztus 9-én

Betyárnapot rendeznek Csókakőn a hétvégén, Pokolgép-koncerttel és betyárszobor-avatással. A település fideszes polgármestere korábban ellenezte a május első hétvégéjén megtartott, szintén szélsőjobbos European Fight Night nevű rendezvényt, a mostani alatt viszont már az önkormányzat is szerepel a támogatók között.

A programot Telegram-csatornáján a Nacionalista Zóna nevű csoport is szeretettel ajánlja, amelynek alapítói szoros együttműködésben állnak az European Fight Night magyar szervezőivel, a Légió Hungáriával (olyannyira, hogy a két szervezet kommunikációs csatornáinak tartalma majdnem száz százalékban megegyezik). A Nacionalista Zóna a bellingcates Michael Colborne-t hibáztatja, amiért a Telexen megjelent cikke után nem rendezhették meg a küzdősport-bemutatót az eredeti helyszínen, egy budapesti csarnokban.

„Hát nem igaz, hogy ezt is meg lehet tenni Magyarországon. Mit képzel, hogy valakire azt mondja a sajtó, hogy neonáci vagy nem tudom, milyen, és onnantól kezdve ő nem csinálhat semmit?” – hangzott el a Nacionalista Zóna egyik podcastjában. A Telegram-csatornán azt írják a Bellingcat munkatársával kapcsolatban: „Rengeteg információja van a térség szélsőjobbos mozgalmairól, de egy dolgot mégsem értett meg: ha minket támadnak, ha háborúznak velünk (…) csak a harci kedvünk nő.” A bosszúságok ellenére a szervezők, akik militáns konzervatívként hivatkoznak magukra, legendaként jellemezték az eseményt. „1945 óta létező politikai bunkósbot” – így reagáltak arra, hogy a sajtó neonácinak hívta az European Fight Nightot.

Neonáci szervezetek a támogatók között

A támogatók között a Betyársereg halálfejes, „Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz” feliratú, jellegzetes logója is felbukkan. A logó egyébként erősen összefonódik egyebek mellett egy 2015-ös esettel, amikor is a Betyársereg tagjai ezt a szimbólumot viselve hónapokig vegzáltak egy Heves megyei roma családot azután, hogy egy helyi lakos a szélsőjobboldali csoporthoz fordult a fajnemesítés szót tartalmazó e-mail-címen, azt állítva, hogy a család tagjai fát lopnak. A csoportot a Political Capital neonáci és paramilitáris szervezetként írta le.

Szintúgy a szponzorok között szerepel a Vértesalja Gyermekei Csókakő. Ez a szervezet 2015 áprilisában emléktúrát szervezett Adolf Hitler születésnapja alkalmából, amelyhez a Betyársereg egy része is csatlakozott. A szervezet logója erős vizuális párhuzamot hordoz a nyilaskereszttel, a csókakői polgármester egy, a Magyar Narancsnak adott megszólalása szerint azonban ez félreértés, hiszen csak egy „útkereszteződést” akar ábrázolni.

Ami a zenei felhozatalt illeti, a Pokolgép és a Viking mellett a ROMER, vagyis a Romantikus Erőszak is fellép majd. Utóbbiak szerepelnek a Facebook feketelistáján a gyűlölet kategória alatt.

„Mindenki meg tudja válogatni, melyik részre szeretne elmenni”

A Magyar Narancs is megemlékezett a település szélsőjobbhoz köthető szálairól. Cikkükben Fűrész György polgármester azt mondta, hogy a Betyárnap nem a Betyársereg bulija. A rendezvénnyel kapcsolatban hozzátette, hogy „mindenki meg tudja válogatni, melyik részre szeretne elmenni”. A Szabad Európának a polgármester azt nyilatkozta, hogy az eseményen két szobrot fognak felavatni, egy névtelen betyárét és Szent Lászlóét, majd koncertek lesznek, valamint „hagyományőrző csikósok jönnek majd Jászberényből és Csákvárról. Eleinte úgy terveztük, hogy huszárok is legyenek.”

Hunyadi Bulcsú, a Political Capital elemzője szerint Fűrészt már jó ideje jellemzi ez a kettős beszéd. A polgármester ugyanis már régóta terepet ad a szélsőjobbos szcénának, miközben „folyamatosan úgy kommunikál, mintha itt nem lenne semmifele látnivaló” – mondta Hunyadi.

A Nacionalista Zóna és a Légió Hungária csatornáin már meghirdettek egy következő, küzdősporttal kapcsolatos eseményt, a Hatodik Nacionalista Sporttábort. A szélsőjobb és az amatőr küzdősportok viszonya nem új keletű, évek óta rendeznek ilyen jellegű eseményeket Magyarországon is, a szervezők pedig mindig arra hivatkoznak, hogy csupán egy sporteseményről van szó, semmi másról.

„Az ilyen események célja egyrészt valóban az, hogy legyen egy küzdősportról szóló esemény, ahová több országból érkeznek érdeklődők, másrészt viszont a nemzetközi kapcsolatépítés, a hogyan tovább, a stratégiáik megvitatása” – mondta Hunyadi a Szabad Európának.

Az elemző felhívta a figyelmet az ilyen típusú események MMA-oldala (mixed martial arts, azaz kevert harcművészetek) mellett a keményvonalas focidrukkerek meccsek utáni szabad küzdelmeire is, amelynek aktív szervezője a Légió Hungáriahoz köthető szurkolócsapat. „Az ilyen események fókuszában a maszkulinitás, a macsóság és a tekintelyelvűség áll, a hierarchia tisztelete, amelynek van egy erős militarista szerepe” – mondta Hunyadi.

„A rossz reklám is reklám”

A Hatodik Nacionalista sporttábort egy Telegram-csatorna is hirdeti, ahol egy korábbi bejegyzés úgy fogalmaz: „Magyarországnak teljes férfiakra, erőszakos értelmiségiekre van szüksége.” A sporttábor helyszínét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, ezért is érdeklődtünk Csókakő polgármesterénél, hogy várható-e hasonló rendezvény a faluban.

„Megmondom őszintén, ezzel a küzdősporteseménnyel megégettük magunkat – mondta Fűrész György a Szabad Európának. – Lesz például egy futóverseny, de már azokat is lekontrolláltuk, hogy nehogy véletlenül beleszaladjunk abba, hogy valaki horogkereszttel fut át a falun.” Az European Fight Nighttal kapcsolatban azt mondta: nem érzi, hogy hibáztak volna, hiszen csak egy sportrendezvényt engedélyezett, „illetve azt, hogy egy ringet felállíthatnak a pályára”. A polgármester hangsúlyozta, hogy elhatárolódik mindenféle neonáci eszmétől, és nem tudott arról, hogy más városok korábban visszamondták a lehetőséget, hogy otthont adjanak a „feltételezett [neonáci] kapcsolódás miatt”.

Arra, hogy a szélsőjobbos rendezvény óta élénkebb-e az érdeklődés az 1500-as lakosú település iránt, azt mondta: „A rossz reklám is reklám, érezzük egyfajta turisztikai hatását. Nagyobb lett a figyelem az Ismerős Arcok-koncert iránt is, ami nemrég került megrendezésre.”

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

XS
SM
MD
LG