Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csökken a reálbér, de már közel a bruttó egymilliós átlagfizetés egyes területeken


Tojást vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én
Tojást vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én

Szeptemberben bruttó 504 ezer forintra emelkedett az átlagbér Magyarországon, ami 17,8 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A nettó átlagkereset 335 ezer forint volt ugyanebben az időszakban. A gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, törvényhozók körében viszont csaknem eléri az egymilliót az átlagos bruttó fizetés.

Szeptemberben folytatódott az átlagkereset szokatlan, éven belüli növekedése Magyarországon, ami újabb bizonyíték arra, hogy elindult az ár-bér spirál – írja a Portfolio. A gazdasági portál szerint a fizetések növekedése ugyanakkor nem tudta követni az árak emelkedését, ezért azok vásárlóereje csökken.

Az infláció szeptemberben meghaladta a húsz százalékot, az átlagbér viszont 17,8 százalékkal emelkedett, ezért nemzetgazdasági szinten két százalékkal csökkent a reálbér.

Ehhez kapcsolódóan: Lassult a növekedés: ez már a gazdasági visszaesés jele?

Az ágazatok közül az információs-kommunikációs és a pénzügyi szolgáltatások területén volt a legmagasabb az átlagkereset szeptemberben a KSH adatai szerint, mindkét szektorban átlépte a bruttó nyolcszázezer forintot. A legalacsonyabb fizetéseket a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területéről jelentették, ahol 322 ezer forint volt a bruttó kereset, a többi szektorban már négyszázezer forint felett lehetett keresni.

A legmagasabb fizetések a gazdasági, igazgatási, érdekképviseleti vezetők, törvényhozók körében voltak, ahol több mint 930 ezer forint a bruttó átlagfizetés. A diplomások bruttó átlagkeresete meghaladta a 720 ezer forintot – írja a lap.

XS
SM
MD
LG