Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csökkentette a pénzbírságot Öveges-ügyben a másodfokú ítélet


Az OLAF székhelye Brüsszelben
Az OLAF székhelye Brüsszelben

„Különösen nagy, illetve nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és hamis okirat felhasználása” miatt folyt büntetőper a nagy port kavaró Öveges-program kapcsán. Az iskolai természettudományos oktatás fejlesztésére szánt uniós támogatásokból és más kapcsolódó pályázatok miatt 7,8 millió euró (ez jelenleg közel hárommilliárd forint) uniós támogatást kellett visszafizetnie Magyarországnak egy OLAF-vizsgálatot követően. Az ügyben nyolcévnyi nyomozás után tavaly indult büntetőper, amelyben a jogerős, másodfokú ítélet most négyszázezer forintra csökkentette az I. és II. rendű vádlottra kiszabott pénzbírságot.

Természettudományos tantárgyak oktatásának fejlesztéséhez készültek iskolai laboratóriumok, tananyagok és szoftverek az Öveges-program keretében uniós támogatással. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala, az OLAF vizsgálta ezeket a projekteket, és a közbeszerzési eljárások kapcsán számos jogsértést állapított meg (a műszaki előírások utolsó pillanatban történő módosítása, a legolcsóbb ajánlat kizárása, ami versenyelőnyt biztosított a nyertes vállalatnak).

Az OLAF vizsgálói azt is megállapították, hogy a digitális projekt hatása kisebb volt, mint várták, és nem használta fel megfelelően az európai adófizetők pénzét. Ezért a 7,8 millió euró visszafizettetésére vonatkozó pénzügyi ajánlást megküldték az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális Ügyek és Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának.

A vádlottak első fokon felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kaptak. Mint erről akkor a Magyar Narancs tudósított: a 74 millió forintos kárt okozó elsőrendű vádlott, R.-F. K. egy év két hónap felfüggesztett börtönbüntetést és kétmillió forint pénzbírságot kapott. A hetvenmillió forintos kár okozásáért felelőssé tett másodrendű vádlott, V.-né D. R. egyéves börtönbüntetést kapott egy évre felfüggesztve, valamint másfél millió forint pénzbüntetést. A harmadrendű Cs. I.-t (34,5 milliós károkozás miatt) nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre és egymillió forint pénzbírságra ítélték. Az első- és a harmadrendű vádlottat a bíróság egy időre a cégvezetéstől is eltiltotta.

Az ügyet elsőként nyilvánosságra hozó országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos szerint nem a valódi felelősöket kérték számon, csak kishalakat marasztalt el a bíróság. Az országgyűlési képviselő ezért újabb feljelentést készül tenni az ügyben. Egy, az Átlátszónak nyilatkozó, korábbi tankerületi vezető szerint felülről, központilag irányították az Öveges-program közbeszerzéseit, a szerződő cégek kiválasztását. Két önkormányzat Öveges-szerződéseit a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely is kifogásolta (itt és itt).

Az önkormányzatoknak, amelyeknek Öveges-beszerzéseit egy miniszterelnökségi vizsgálat is kifogásolta, egyenként több tízmillió forintot kellett visszafizetniük a magyar államnak. Az elsőfokú bírósági ítélet szerint a vádlottak közel 110 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, a Gyulai Törvényszék másodfokú ítéletével március 29-én az alábbiak szerint változtatta meg az elsőfokú ítéletet:

„I. r. vádlott tekintetében a 3 rendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségeként elbírált cselekményből 2 rendbeli cselekmény vonatkozásában mellőzte a folytatólagosság megállapítását.

I. és II. r. vádlottak pénzbüntetését 400.000 forintra enyhítette.

I. és II. r. vádlottak vonatkozásában az előzetes mentesítésre irányuló rendelkezést mellőzte.

A vagyonelkobzással kapcsolatos rendelkezést hatályon kívül helyezte azzal, hogy az elsőfokú bíróságot e tekintetben egyszerűsített felülvizsgálati eljárás lefolytatására utasította, az ítélet egyéb rendelkezéseit pedig helybenhagyta.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG