Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csökkentik a megváltozott munkaképességű dolgozók munkaidejét és fizetését


Dolgozó a Kézmű-, Erfo-, Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. új, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató székesfehérvári üzemében az átadóünnepség napján, 2022. január 12-én (képünk illusztráció)
Dolgozó a Kézmű-, Erfo-, Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. új, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató székesfehérvári üzemében az átadóünnepség napján, 2022. január 12-én (képünk illusztráció)

A 100 százalékosan állami tulajdonban lévő Főkefe Kft. szinte kizárólag megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat. A cég kőszegi üzemében több alkalmazottnak is csökkentették a munkaidejét és ezzel együtt a fizetését – tudta meg a Nyugat.hu.

Mind a hét-, mind a hatórás munkaidővel alkalmazott dolgozók munkaidejét négyórásra csökkentették a Főkefe Kft. kőszegi üzemében. Korábban is voltak részmunkaidősök a cégnél, de most mindenkit egységesen heti húsz órában foglalkoztatnak az üzemben úgy, hogy ezt az óraszámot négy nap alatt dolgozzák le.

Információink szerint a módosított munkaszerződéseket múlt hónap végén mutatták meg az alkalmazottaknak, akik – mivel más lehetőségük nem nagyon volt – alá is írták. Úgy tudjuk, hogy a mostani szerződésmódosítás nyolc alkalmazottat érint Kőszegen.

A százszázalékosan állami tulajdonban lévő Főkefe Kft. szinte kizárólag megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat, nem is keveset. A cég honlapja szerint a 140 telephelyen mintegy tízezer ember dolgozik a cégnek országszerte, jellemzően olyanok, akik fokozottan ki vannak szolgáltatva a munkaerőpiacnak, és nem könnyen találnak másik állást.

Ők azok, akiknek ha azt mondják, hogy a jövőben csak négy órában tudják őket foglalkoztatni, akkor komoly gondban vannak. Főleg mostanában, amikor húsz százalék felett jár az infláció.

Nem csak Kőszegen vannak megszorítások

Elképzelhető, hogy állami takarékoskodás áll a háttérben. Az Opten adataiból látható, hogy a Főkefének pénzügyi szempontból nem igazán sikerültek az utóbbi évek. 2020 és 2021 is ráfizetéses volt, tavaly már félmilliárd forintos adózás előtti veszteséggel. Nem tudni, hogy ez szerepet játszott-e a szerződések módosításában.

Nem csak Kőszegen van gond: a Nyugat.hu információi szerint a Főkefe szombathelyi – a kőszeginél jóval nagyobb – telephelyén is módosítottak szerződéseket, csökkentették a munkaidőt. Ez nemcsak a havi fizetés, hanem a majdani nyugdíj kiszámításánál is számítani fog.

Tíz nappal ezelőtt elküldtük kérdéseinket a Főkefe Kft.-nek, hogy megtudjuk: a Vas megyében történt megszorításokra az ország más területein is sor került-e. Többek között afelől is érdeklődtünk, hogy a cégnél vezető beosztásban lévő munkatársak munkaidejét és fizetését is csökkentették-e.

A vállalat először azt a választ küldte, hogy „társaságunk belső egyeztetést folytat annak érdekében, hogy pontos információval tudjunk szolgálni a feltett kérdéseivel kapcsolatosan”. Ezt követően a cég türelmet kért, és későbbre ígért választ. Ha ezt megkapjuk, frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG