Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zamárdiban lenne polgármester a Hunvald-ügy egykori, Belize-ben bujkáló fideszes gyanúsítottja


Részlet Czibula-Myers Csaba egyik reklámjából a közösségi médiában 2023. május 14-én
Részlet Czibula-Myers Csaba egyik reklámjából a közösségi médiában 2023. május 14-én

Czibula-Myers Csaba egykori erzsébetvárosi fideszes képviselő évekig Mexikóban és Belize-ben bujkált a hatóságok elől a Hunvald-üggyel kapcsolatos tevékenysége miatt. Végül egy elkülönített ügyben felfüggesztett börtönt kapott, most pedig Zamárdiban lenne polgármester.

„Amit tettem régen, azért megkaptam a büntetésemet. Bár mindenki más is elmondhatná ezt magáról, hogy vállalja, amit csinált annak következményeivel együtt, és tiszta a lelkiismerete” – jelentette ki a 24.hu-nak Czibula-Myers Csaba, Zamárdi független polgármesterjelöltje.

Czibula Csaba (felesége nevét, a Myerst később vette fel) ugyanis 2002–2006 között fideszes önkormányzati képviselő volt a VII. kerületben, és később is külső tagja lett az testület gazdasági bizottságának. Ehhez kötődő tevékenysége kapcsán korrupciós bűncselekményekkel gyanúsították meg a hatóságok, többek között Hunvald György akkori szocialista polgármesterrel az élen.

Amikor 2008 vége felé kezdték őrizetbe venni a korrupt erzsébetvárosi ingatlanügyek szereplőit, Czibula először elmenekült horvátországi nyaralójába, majd még messzebb, Közép-Amerikába távozott, Mexikóban és a szomszédos Belize-ben bujkált.

Egészen pontosan ott már nem is kellett nagyon bujkálnia, mert hiába adott ki ellene az ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot, Mexikóval és Belize-zel nincs kiadatási egyezménye Magyarországnak. Nem is adták ki, Czibula pedig még a pontos címét is megadhatta az ügyészségnek, hogy Mexikóban hova küldjék a leveleit az itthoni eljárás kapcsán.

Később azzal került a hírekbe, hogy egy másik szökevény, a Kun-Mediátor-ügyben elhíresült Bróker Marcsi is Belize-be távozott a magyar igazságszolgáltatás elől. Ott a hírek szerint Czibula vette a szárnyai alá.

Ezt is árnyalja, hogy 168 Óra információi szerint Czibula már 2015 áprilisában jelezte a magyar hatóságoknak, hogy Bróker Marcsi Belize-be szökött, és azt is, hogy hajlandó lenne megosztani az információit a nő hollétéről egy vádalku keretében, azt kérve, hogy cserébe vonják vissza az ellene kibocsátott nemzetközi elfogatóparancsot.

Az ügyészek állítólag nem éltek az ajánlattal, Bróker Marcsit viszont 2017-ben a helyi hatóságok elfogták és kiadták, ugyanis kiderült, hogy ott is csalárd módon próbált pénzt keresni.

Czibula kicsit később, 2017 végén tért vissza Magyarországra, ahol először őrizetbe vették, majd kiengedték. A büntetőügyét még távollétében elkülönítették Hunvaldéktól, végül ezzel együtt is

felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték bűnsegédként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette, valamint felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés és kétrendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt.

Kifogásolták ugyanis, hogy vele és akkori feleségével is olyan tanácsadói szerződést kötött az önkormányzat, amely tényleges munkavégzéssel nem járt az ügyészség szerint. Ennek révén Czibula havi háromszázezer forintot, felesége havi 140 ezer forintot tehetett zsebre csaknem húsz évvel ezelőtt, 2006 és 2008 között.

Czibula négy éve Zamárdiban él, szerinte a helyiek ismerik a múltját.

„Konzervatív értékrendű, nyelveket beszélő keresztény ember vagyok. Nekem nincsenek titkaim, nyitott könyv a múltam, sőt nyitott közforgalmú az utca, ahol lakom” – érvelt egyik friss hirdetésében. Ezzel együtt a korábbi lehetséges vádalkujával kapcsolatos információkat sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a lapnak.

„Eszem ágában sem volt indulni, de amikor láttam, hogy senki nem meri ezt megtenni az itt élők közül, akkor léptem. Szeretnék visszaadni abból a sok jóból, amit az itt élőktől kaptam. Ha csak a reményt, már az is megéri, de ki tudja, mit hoz a jövő, lehet, többet is tudok majd értük tenni” – indokolta meg indulását a nagy nyári könnyűzenei fesztiváloknak otthont adó Zamárdiban rajthoz álló független polgármesterjelölt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG