Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dánia nem fogadna be több menekültet


Egy nagy csoport bevándorló, főleg szírek, sétál egy Dán autóúton, 2015. szeptember 7-én. A csapat Svédország felé tart, hogy ott kérjenek menedéket.
Egy nagy csoport bevándorló, főleg szírek, sétál egy Dán autóúton, 2015. szeptember 7-én. A csapat Svédország felé tart, hogy ott kérjenek menedéket.

Zéró menedékjogi kérelemre törekszik Dánia, ezt a szociáldemokrata miniszterelnök jelentette be. Az országban régiós szinten itt fogadták be a legkevesebb menekültet.

Dánia 1998 óta a legkevesebb menedékkérőt fogadja be, tavaly ez a szám 1 547 volt.

„Nem ígérhetünk nulla menedékkérőt, de felállíthatjuk ezt a jövőképet”– ezt a parlamentben mondta Mette Frederiksen miniszterelnök.

A tavaly benyújtott menedékkérelmek alacsony száma részben a koronavírus járvánnyal magyarázható, ez a szám alig tizede volt a 2015-ös európai menekültválság csúcsához viszonyítva.

Összehasonlításképpen: 2015-ben 21 300 kérelmet nyújtottak be, de ez is csak nyolcada a szomszédos Svédországban igényelt menedékjognak.

Az 5,8 millió lakosú Dánia nem titkolt célja, hogy távol tartsa a menedékkérőket.

„Vigyáznunk kell arra, hogy ne jöjjenek túl sokan az országunkba, máskülönben a társadalmi kohéziónk megszűnik létezni”- hangsúlyozta Mette Frederiksen.

A szociáldemokrata politikus 2017-ben javaslatot nyújtott be arról, hogy a „nem nyugati” bevándorlókat küldjék vissza az úgynevezett befogadópontokra Észak-Afrikába és a Közel-Keletre.

Szeptemberben Koppenhága menekültügyi nagykövetet nevezett ki, hogy egy új európai menekültügyi rendszer részeként felgyorsítsa egy vagy több menekülttábor építését az Európai Unión kívül.

Készült az AFP jelentése alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG