Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

David Cameronnal találkozik Szijjártó Péter Londonban, és elmegy a BBC-be is


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Balkans Forum panelbeszélgetésén a Corinthia Hotelben 2024. március 12-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapest Balkans Forum panelbeszélgetésén a Corinthia Hotelben 2024. március 12-én

Az Ukrajnában zajló háború lesz a magyar és a brit külügyminiszter megbeszéléseinek fő témája a Szabad Európa információi szerint.

David Cameron brit külügyminiszterrel találkozik szerdán Londonban Szijjártó Péter – értesült a Szabad Európa. Szijjártó Péter reggel maga közölte, hogy a brit fővárosba utazik, arról azonban nem írt, hogy mi a célja a látogatásnak.

A Szabad Európa információi szerint a megbeszélések fő témája az Ukrajnában zajló háború lesz. Ez abból a szempontból érdekes, hogy Rishi Sunak konzervatív kormánya Ukrajna egyik legfontosabb támogatója, ami rendszeres fegyverszállításokat is jelent. Vagyis a magyar kormány terminológiája szerint „háborúpárti” és „háborút akar”.

A másik fontos téma az Európai Politikai Közösség júliusi londoni ülése lesz. A 2022-ben létrehozott szervezetben az Európai Unió mellett a Keleti Partnerség és a Nyugat-Balkán államai, valamint az Egyesült Királyság vesz részt. A találkozó része annak az európai látogatássorozatnak, amely a magyar uniós elnökséget előzi meg. Az Európai Politikai Közösség az év második felében, a magyar elnökség idején is ülésezik majd Budapesten.

Érdekes, hogy információink szerint nem biztos, hogy a találkozót követően sajtótájékoztatóra is sor kerül, úgy tudjuk, David Cameron az X-en fog utólag rövid tájékoztatást adni. Szijjártó Péter ezt követően a világ egyik legrangosabb külpolitikai intézetében, a Chatham House-ban tart előadást, később pedig a BBC egyik legnézettebb műsorában, a Hard Talkban szerepel.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG