Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

David Pressman: „Soha nem dolgoztam orosz oligarcháknak, és soha egyetlen rubelt sem fizettek nekem”


David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete
David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete

Múlt héten a Magyar Nemzet jelentetett meg egy cikket, amelyben súlyos vádakkal illették David Pressman amerikai nagykövetet. A cikkben szereplő állításokat forráskritika nélkül vette át a teljes kormányközeli média. A nagykövet elutasította a napilapban megjelent híreszteléseket.

A cikk, amelyet – sok más Magyar Nemzet-anyaghoz hasonlóan – a szerző megnevezése nélkül publikáltak, azt állítja, hogy a nagykövet „pénzt fogadott el Mihail Prokhorov orosz oligarcha bizalmi emberétől”. Mindezt Pressman nyilvánosan elérhető vagyonnyilatkozatára hivatkozva írják, amelyben szerepel egy Jenner & Block LLP nevű ügyvédi iroda neve, ahol Pressman nagyköveti kinevezése előtt dolgozott.

A cikk fókuszában az áll, hogy Pressman a jogi iroda alkalmazottjaként jogi szolgáltatásokat nyújtott Ellen Pinchuknak, aki korábban az amerikai médiában is ismert orosz oligarcha, Mikhail D. Prokhorov szóvivőjeként dolgozott. A témáról azóta összesen öt anyag jelent meg a Magyar Nemzetben, amelyből az egyik azt a kérdést boncolgatja, hogy az amerikai nagykövet nemzetbiztonsági kockázatot jelent-e.

David Pressman a Szabad Európának az üggyel kapcsolatban a következőt nyilatkozta: „A kormánynak és médiapropagandistáinak talán nehéz ezt megérteniük, mivel ők más döntéseket hoztak az életben, de én soha nem dolgoztam orosz oligarcháknak, és soha egyetlen rubelt sem fizettek nekem.”

Szankciók és oligarchák helyett családjogi ügy

Megkerestük a szóban forgó New York-i ügyvédi irodát, hogy megtudjuk, kaptak-e megkeresést a cikk megjelenése előtt. „Senki nem keresett meg minket a Magyar Nemzettől , akár nyilatkozat kérése vagy tényellenőrzés céljával – mondta lapunknak Lee Wolosky, a Jenner & Block társelnöke. A David Pressman vagyonnyilatkozatában szereplő jogi szolgáltatás, amelyet az ügyvédi iroda Pinchuknak nyújtott, a Szabad Európa által látott dokumentumok alapján egy családjogi ügy volt, amelyben Pinchuk közvetlen családján kívül senki nem volt érintett. Ezt az információt Wolosky is megerősítette. Hozzátette: – Soha nem dolgoztunk Mihail Prokhorovnak semmilyen, szankciókkal kapcsolatos vagy egyéb ügyön.”

A Jenner & Block amerikai ügyvédi iroda rendszeresen szerepel a patinás The American Lawyer listáján a legnagyobb ügyvédi irodák között (idén a 93. helyet érte el). Több ügyük eljutott az amerikai legfelsőbb bíróságig, ahol szólásszabadsággal, LMBTQ-jogokkal, szerzői joggal és politikai menedékjoggal kapcsolatos ügyek esetében is sikerrel jártak el, emellett környezetvédelmi csoportok képviseletében is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Pro bono munkákat is sűrűn vállalnak, a világon idén ők a 119. legnagyobb bruttó bevételű ügyvédi iroda.

A budapesti amerikai nagykövetség azt válaszolta lapunk megkeresésére, hogy a Magyar Nemzet nekik sem küldött megkeresést, mielőtt megjelentették a nagykövetről szóló cikket.

A kormányközeli lap az Átlátszó gyűjtése szerint tavaly négy helyreigazítási pert vesztett, egy évvel korábban pedig húszat, amivel vezette a 2021-es vesztes sajtóperek listáját.

Kérdéseket küldtünk a Magyar Nemzet szerkesztőségének is, hogy megtudjuk, milyen bizonyítékokra alapozva született meg a David Pressmanról szóló cikk, illetve hogy miért döntöttek úgy, hogy névtelen szerzővel jelentetik meg. Amint kapunk válaszokat, cikkünket frissítjük.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

XS
SM
MD
LG