Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Davos: már most szeretnének pénzhez jutni az újjáépítéshez az ukránok


Látogatók állnak sorban az Ukrán Ház előtt Davosban 2023. január 16-án
Látogatók állnak sorban az Ukrán Ház előtt Davosban 2023. január 16-án

Miközben Ukrajna korszerűbb fegyverekhez próbál jutni szövetségeseitől, biztosítani szeretné Davosban az üzleti vezetők pénzügyi támogatását is az ország újjáépítéséhez.

Amióta Oroszország tavaly megtámadta Ukrajnát, az Egyesült Államok és szövetségesei több tízmilliárd dollár értékű fegyvert szállítottak neki, de Kijev ennél is többet szeretne.

Szívesen meglovagolná a nyugati közösség támogatásának hullámát, hogy biztosítsa: nem maradnak pusztán szavak az újjáépítésre tett ígéretek, jóllehet a munka a háború befejezéséig nem kezdődhet el komolyan, és egyes becslések szerint akár egybillió dollárba is kerülhet.

De még korainak tűnik az újjáépítésről beszélni.

Elemzők szerint máris jelentősen nehezíti a koordinációt az, hogy az adományozók sora az egyes országoktól a fejlesztési és nemzetközi szervezetekig, a magánszektor szereplőiig vagy a lefoglalt orosz javak esetleges újraelosztásáig terjed.

Az az igazság, hogy az előrelépés eddig is nehézkes volt.

Ukrajna, amely uralta a Világgazdasági Fórum (WEF) májusi, legutóbbi nagy találkozójának témáit, ismét több tucat vezetőt, parlamenti képviselőt és döntéshozót küldött Volodimir Zelenszkij elnök egyértelmű üzenetével: most kötelezzétek el magatokat, ne később.

„Gondolnunk kell a holnapra. Az egész világnak szüksége van egy demokratikus és sikeres Ukrajnára. Ez a legjobb válasz a barátainknak, de az ellenségeinknek is. A mi feladatunk, hogy sikeres országgá tegyük” – mondta Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko egykori nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok a Reutersnek.

Ukrajna tavaly a BlackRockot, a világ legnagyobb vagyonkezelőjét bízta meg azzal, hogy állítson össze egy újjáépítési alapot.

„Minél többet teszünk most, annál kevesebbet kell tennünk az újjáépítés során” – mondta Odile Françoise Renaud-Basso, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke.

Az EBRD, amely 2022-ben mintegy 1,7 milliárd eurót fektetett be Ukrajna energetikai, közlekedési és egyéb infrastruktúrájába, úgy becsülte, hogy az ukrán gazdaság csaknem harmadával zsugorodott az év során.

Minden orosz rakétatalálat megdrágítja az újjáépítést

Az ukrán kormány, az Európai Bizottság és a Világbank szeptemberi közös jelentése 322 milliárd euróra becsülte az újjáépítés és helyreállítás költségeit. A szám a háború elhúzódásával egyre nő.

Julija Szviridenko, Ukrajna első miniszterelnök-helyettese, gazdaságfejlesztési és kereskedelmi miniszter – rámutatva a feladat ijesztő voltára – azt mondta, hogy a becslések már megközelítik az egybillió dollárt.

Minden olyan orosz rakéta, amely létfontosságú infrastruktúrát talál el, növeli az újjáépítés költségeit, és megingatja a befektetők elkötelezettségét, különösen a magánszektorban.

Zelenszkij számára az erős davosi jelenlét nem csak annak jelképes alátámasztása, hogy Ukrajna felszínen marad, és Oroszország valamikor természetes jelenléte az eseményen a múlté. Arról szól, hogy lendülethez jusson és biztosítékot adjon arra, hogy Ukrajna még a háború alatt is nyitva áll az üzlet előtt.

Szviridenko azt mondta, hogy Davos lehetőséget jelent az áttérésre a stratégiáról a konkrét projektekre.

„Ukrajna tanúbizonyságot tett ellenálló képességéről a háborús időkben és az üzleti életben egyaránt, ezért további eszközöket kell találnunk arra, hogyan mozdítsuk elő az ukrán üzleti vállalkozások fejlődését és a külföldi befektetések áramlását Ukrajnába még most is” – fogalmazott.

A háborúnak egyhamar nem lesz vége

Zelenszkij a Zoom alkalmazáson keresztül kedden megszólította a BlackRock vezetőit és ügyfeleit Davosban – mondta el egy jelenlévő. A BlackRock vezérigazgatója, Larry Fink Davosban azt mondta, hogy a magánszektor segíthet, hozzátéve, hogy „tisztességes és észszerű haszonra” törekszik.

Miközben a BlackRock derűlátónak tűnhet, mindig fennáll annak a veszélye, hogy a háború évekig elhúzódik, és ha véget ér, az ígéretek és támogatások nem valósulnak meg, vagy a pénz elvész a korrupció és a hozzá nem értés miatt, mint a korábbi újjáépítési erőfeszítések során Afganisztánban, Irakban vagy a Balkánon.

„A feszültségek újra felszínre kerülnek majd, amikor eljön az ukrán újjáépítés finanszírozásának ideje – amelyet nagyon megdrágítottak Oroszország folyamatos támadásai a létfontosságú ukrán infrastruktúra ellen –, de ez nem fog megtörténni a háború befejezéséig, és a háború sem ér véget egyhamar” – közölte az Eurasia Group 2023-as előrejelzésében.

Davosban az Ukrán Ház kiállítása emlékezteti a látogatókat a pusztítás mértékére. Az üzleti elit és Ukrajna legközelebbi támogatói is felkeresik, hogy felmérjék az ország kilátásait, és megismételjék, hogy Ukrajna nem engedheti meg magának az első évfordulójához közelítő háború elvesztését.

„Ukrajna arra törekszik, hogy mindenkit a rajtvonalra állítson, mire megkezdheti az újjáépítést” – mondta Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a Reutersnek.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG