Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Debrecen: megbüntették a csatorna vizét szennyező céget, de a vállalat öt óra alatt kitermelheti a bírság összegét


A Mikepércsi Anyák egyik korábbi tüntetése 2023. január 28-án. A szervezet június 14-re is tiltakozást szervez a környezeti hatóságként eljáró kormányhivatal épülete elé
A Mikepércsi Anyák egyik korábbi tüntetése 2023. január 28-án. A szervezet június 14-re is tiltakozást szervez a környezeti hatóságként eljáró kormányhivatal épülete elé

Újabb tüntetést szervez a Debrecen környéki akkumulátorüzemek elleni tiltakozásokat is szervező Mikepércsi Anyák. Azt kifogásolják, hogy egy helyi üzem környezetszennyezési büntetését csak a választás után hozta nyilvánosságra a hatóság. Az ügy miatt a Szikra Mozgalom is tiltakozott, mert szerintük a kiszabott bírság nevetségesen alacsony, mindössze öt óra alatt megtermeli a cég. A június 9-én újraválasztott debreceni polgármester korábban azt ígérte: „Környezetvédelmi szempontból szabálysértő üzem nem működhet Debrecenben sem.”

A 24.hu vette észre, hogy a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal 1,98 millió forintos hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Debrecen déli gazdasági övezetében működő Halms Hungary Kft.-re. A határozatot a hatóság május 22-én hozta meg, a szövegét mégis csak június 11-én, a választások után tették közzé.

A dokumentumból kiderül, hogy a hatóság 1.980.000 forint hulladékgazdálkodási bírság megfizetésére kötelezi a céget. A bírság teljes összegét a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnak kell megfizetniük a határozat véglegessé válását követő harminc napon belül. A befolyt bírság összegének harminc százaléka – kicsit több mint hatszázezer forint – Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzatát illeti meg.

Részlet a bírságot kiszabó hatóság ítéletéből
Részlet a bírságot kiszabó hatóság ítéletéből

A városban akkugyárat építő CATL közölte: nem állnak üzleti kapcsolatban az akkumulátor-alkatrészeket is előállító, a Kisgugyori-csatorna elszennyezése miatt megbírságolt Halms Hungary Kft.-vel.

Szennyezett fémforgács került a csatornába

A kormányhivatal – a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelzése alapján – még január 25-én tartott előzetes értesítés nélküli hatósági ellenőrzést az akkumulátorgyártáshoz használt alumínium alkatrészeket előállító kínai Zhejiang Huashuo Technology magyarországi leányvállalatánál.

Az ellenőrzéskor megállapították, hogy a cég a termelés során keletkező veszélyes anyagokat tartalmazó vizes, folyékony hulladékot tartályokba szivattyúzza, majd a gyártelepen kívül, műszaki védelem nélküli beton járdalapaljzaton tárolják az elszállításig. Mint írják, a forgácsolás során keletkezett, hűtőemulzióval szennyezett fémforgácsot egy harminc köbméter befogadóképességű, felülről nyitott konténerben gyűjtötték, amely nem zárt megfelelően, az alatta lévő kármentő tálcán pedig sérülések voltak, a túlcsorduló folyadék egy része belefolyt a csapadékvíz-elvezető csatornába.

Nem volt naprakész hulladék-nyilvántartás

A kormányhivatal azt is rögzítette, hogy a Halms nem rendelkezik naprakész hulladék-nyilvántartással. A hatóság február 14-én véglegessé vált döntésében kötelezte a céget, hogy intézkedjen a környezetszennyezés megszüntetéséről, amelyre a véglegessé válást követően azonnali határidőt szabtak meg.

A kormányhivatal munkatársai a február 23-i, ismételt, értesítés nélküli ellenőrzés során megállapították, hogy a Halms nem teljesítette maradéktalanul a kötelezettségeit. A kormányhivatal az ügyben megkereste a vízügyi hatósági szerepkört betöltő Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot.

„A kivizsgálás során megállapításra került, hogy a záportározóban és a Kisgugyori-csatornában vízszennyezés történt, amely a Halms Hungary Kft. jogellenes tevékenységére vezethető vissza. A vízszennyezést és az ok-okozati összefüggést a mintavételi eredmények egyértelműen alátámasztották” – olvasható a határozatban.

A kormányhivatal közölte, hogy a katasztrófavédelem ellenőrzése alapján megállapítható, hogy a csapadékvíz-elvezető csatornában jelen volt a tartály kármentőjében összegyűlt emulziós folyadék, a katasztrófavédelem által végeztetett akkreditált mérések pedig több vizsgált komponens kapcsán határérték-túllépést mutattak ki.

A szennyezés helyszíne, a Halms debreceni telephelye. A piros vonal a vízelvezetést jelöli
A szennyezés helyszíne, a Halms debreceni telephelye. A piros vonal a vízelvezetést jelöli

A polgármester, a cég és a főispán sem válaszol

A környezetszennyezéssel kapcsolatban kerestük a Halms Hungary Kft.-t, de az általunk szabott határidőig nem reagált a levelünkre. Nem reagált Rácz Róbert hajdú-bihari főispán sem, akitől arra lettünk volna kíváncsiak, miért csak a választásokat követően hozták nyilvánosságra a szennyezés tényét. Nem válaszolt Papp László (Fidesz), Debrecen napokban újraválasztott polgármestere sem, akitől azt kérdeztük: tudott-e korábban a szennyezésről, ha igen, miért nem tájékoztatta róla a helyieket, és milyen lépéseket tesz most a városvezetés a Halms Kft.-vel szemben és a hasonló környezetszennyezések megelőzéséért?

A városháza az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki, amelyben az önkormányzati média szerint azt írják: a katasztrófavédelem koordinálásával a polgármesteri hivatal, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (TIVIZIG )és a szennyezéssel érintett felek (Halms Hungary Kft., Lakógép Kft.) meghatározták a kármentés folyamatát.

Közölték: az önkormányzat meggyőződött arról, hogy a katasztrófavédelem, a TIVIZIG és a kormányhivatal késlekedés nélkül, határozottan, az előírásoknak megfelelően intézkedett. „Az iparbiztonsági kihívások kezelésére vonatkozóan felállított rendszer jól vizsgázott” – értékelték a helyzetet, hozzátéve: a veszélyforrást a kibocsátást követően egyből érzékelték, megakadályozták a szennyezés terjedését, így nem jutott be a Kondoros-patakba.

A szennyezés közlésének körülményeivel kapcsolatban a városvezetés megjegyezte: az önkormányzat nem hatóságként vett részt az eljárásban, ezért a hatóságok döntéséig nem volt kommunikációs joguk és lehetőségük. „A döntés meghozatalát követően a hatósági eljárásokkal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettség a vonatkozó jogszabályok szerint megtörtént” – magyarázták.

Valótlant állított a debreceni önkormányzat

A városvezetés a közleményben hangsúlyozta: a Halms Kft. fémmegmunkálással foglalkozik, „akkumulátorgyártással kapcsolatos tevékenysége nincs”. Ez azonban nem igaz. A Halms fő termékei között akkumulátor-alkatrészek is szerepelnek, erről maga a cég számol be a saját honlapján olvasható bemutatkozásban.

Azzal kapcsolatban, hogy miért csak a választások után hozták nyilvánosságra az ügyet, a kormányhivatal arról tájékoztatta az RTL Híradót: eddig sem és ezután sem kötik a döntéseiket választásokhoz, a közzététel a jogszabályi előírásoknak megfelelő módon és időben történt.

Nem tudni, mi került a környezetbe

Mivel a Halms Hungary Kft. akkumulátor-alkatrészeket is gyárt, megkérdeztük az ugyanabban az ipari parkban épülő, szintén kínai CATL akkumulátorgyárat, van-e kapcsolatuk a céggel. Sidló Noémi, a CATL kommunikációs és PR-vezetője arról tájékoztatta a Debrecinert, hogy nem kötöttek szerződést a Halmsszal, nem állnak velük semmilyen üzleti kapcsolatban.

A határozatból nem derül ki, pontosan milyen veszélyes anyagok kerültek a környezetbe – jelentette ki a Debreciner által megkérdezett vegyészprofesszor, Fábián István (a Debreceni Egyetem korábbi rektora). Kifejtette: fémmegmunkálásnál az emulzióhoz olajokat, esetenként detergenseket alkalmaznak, de azt nem lehet kikövetkeztetni a határozatból, hogy itt konkrétan miből és mennyit használtak.

Megvárták a választást a határozat közzétételével

Szabó Attila, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza úgy látja: a vonatkozó jogszabály nagyvonalúan kezeli a kormányhivatal határozatának a honlapon való közzétételét. Csak akkor lehet jogsértő a határozat kései közzététele, ha ezzel a hatóság megsértette a határidőkre vonatkozó saját szabályait, ezt azonban a dokumentum alapján nem lehet megmondani.

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) elnöke a Debrecinernek elmondta: ők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy problémák lesznek az akkumulátoripari üzemekkel. „A hatóság folyamatosan azt hajtogatta, hogy ez nem ugyanaz, mint Göd, erre kiderül, hogy nem csak hogy nem ugyanaz, mint Göd, hanem még rosszabb” – fogalmazott.

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák egyesületének elnöke a szervezet egy korábbi demonstrációján
Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák egyesületének elnöke a szervezet egy korábbi demonstrációján

Kozma Éva felháborítónak nevezte a történteket. Szerinte a kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály vezetőjének le kellene mondania, mert ha ezt felszólításra tette, akkor ellentmondott a saját esküjének, miszerint a környezetvédelmi hatóság vezetőjeként megvédi a környezetet.

A civil szervezet elnöke beszélt arról is, hogy nagyon sok ügyben keresik meg őket helyiek, sokszor névtelenül. Szóltak erről az esetről is, de nem tudták megmondani, pontosan hol történt a szennyezés.

„Ilyenekről beszélnek az emberek, hogy mondjuk a tűzjelzőt megbuherálták valahol azért, hogy ne értesítsen, amikor tűz van, vagy arról, hogy kútfúrást láttak. Sajnos ezeknek nem tudunk utánamenni, ilyenkor annyit tudunk tenni, hogy közérdekű adatigénylést nyújtunk be. Erre a hatóság válaszol, amit akar. Mi van, ha tényleg fúrtak? Aztán kiderül, hogy a kúton keresztül elszennyezik a talajvizet vagy akár a rétegvizeket is. Nagyon-nagyon komoly problémák vannak, ha a hatóság így áll ezekhez a dolgokhoz” – sorolta Kozma Éva.

A civil szervezet június 14-én, pénteken 16.30-ra tüntetést szervez a környezetszennyezés miatt a hajdú-bihari kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályának épülete elé. Az eseményt az oktatási helyzet miatti tiltakozássorozat, a Zebraszerdák során alkalmazott, gyalogosátkelőn történő demonstrációval egybekötve tartják meg.

A tüntetés közösségi oldala szerint a civilek követelik az akkumulátorgyárak szigorú ellenőrzését, hatékony és valódi szankciókat a szennyező üzemek ellen, valamint független monitoringrendszer kialakítását.

A bírság kevesebb, mint a vállalat egynapi profitja

Tímár Zoltán (Fidesz), a gyár közelében fekvő Mikepércs község a napokban újraválasztott polgármestere a Debreciner érdeklődésére közölte: ő is a sajtóból értesült a környezetszennyezésről és az üzem megbírságolásáról. Miután tudomást szerzett a történtekről, hivatalosan felkereste a kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztályát, Debrecen önkormányzatát, valamint a Halms Hungary Kft.-t, és tájékoztatást kért.

Június 12-én délután a Szikra Mozgalom sajtótájékoztatót tartott a Halms debreceni üzeme előtt. A szervezet aktivistái kinyomtatták a bírságról szóló határozatot, az összegét azonban az esemény keretében 1,98 millió forintról 748.432 millió forintra „javították” – ez a vállalkozás 2022-es beszámolójában szereplő nettó nyereség. Az átírt dokumentumot át akarták adni a cég vezetőinek, azonban senki sem vette át, így az üzem kapujához rögzítették.

Mivel a szennyező cég nem vette át a Szikra Mozgalom által „javított” határozatot (a többszörös összegű bírsággal), a szervezet debreceni aktivistája a vállalat telephelyének kerítésére rögzítette
Mivel a szennyező cég nem vette át a Szikra Mozgalom által „javított” határozatot (a többszörös összegű bírsággal), a szervezet debreceni aktivistája a vállalat telephelyének kerítésére rögzítette

Dombi Mihály, a Szikra debreceni tagja arról beszélt, hogy a határozatból kiderül: a Halms tudatosan tévesztette meg a hatóságokat, mivel veszélyes hulladékokat nem veszélyes hulladékként próbált elszállíttatni. Az ezért és a környezetszennyezésért kiszabott bírságot Dombi nevetségesen alacsonynak nevezte. Mint mondta, a közel kétmillió forint kevesebb, mint a vállalat egynapi profitja, munkanapon öt óra alatt megtermeli a cég. Az aktivista úgy látja: az összeg valószínűleg még a hatósági eljárás költségeit sem fedezi, ilyen esetekben a kármentés akár a százmillió forintos nagyságrendet is elérheti.

Amennyiben a Halms Hungary Kft., a kormányhivatal vagy Debrecen polgármestere válaszol korábbi megkeresésünkre, cikkünket frissítjük.

Polgár Tóth Tamás írása.
  • 16x9 Image

    debreciner.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    debreciner.hu Debrecen és környékének híreit, eseményeit követi.

XS
SM
MD
LG