Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A királynő deepfake karácsonyi üzenetével viccel egy brit tévécsatorna


Az igazi királynő a videón tart virtuális meghallgatást a járvány kitörésekor
Az igazi királynő a videón tart virtuális meghallgatást a járvány kitörésekor

II. Erzsébet hagyományosan a brit BBC-n és az ITV-n mondja el év végi üzenetét a nemzethez. Egy másik csatorna, a Channel 4-on idén egy digitálisan létrehozott másolata osztja meg “gondolatait”. A csatorna szerint ezzel egy “éles figyelmeztetést” akarnak küldeni az álhírekkel kapcsolatban. A Buckingham Palota nem kommentálta a hírt.

A deepfake technológia teljesen élethű másolatát képes előállítani bármilyen videótartalomnak, és egyre gyakrabban használják hamis információs széles körű terjesztésére.

Az üzenetben a hamis királynő megpróbál majd egy a legfiatalabbak által kedvelt platformon, a TikTok-on elterjedt tánc-kihívást imitálni.

Számtalan hamisítvány

Az 5 perces üzenet több ellentmondásos témát felidéz majd, köztük Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő távozását az Egyesült Királyságból, valamint András herceg lemondását a királyi család kötelezettségeinek teljesítéséről, miután év elején kiderült kapcsolata a szexuális ragadozó Jeffrey Epstein amerikai producerrel.

A BBC-nek a királyi házról tudósító munkatársa, nem volt meglepve: "A királynőnek számtalan imitátora van. Ez nem is egy különösen jó közülük.” Nicholas Witchell szerint “a hang elég gyengén személyesíti meg őt. Problémás az ajkak mozgásának szinkronizálása a kimondott szavakkal”.

A jelenlegi technológia már lehetővé teszi a beszéd hamisítását is, de ebben a videóban Debra Stephenson színésznő kölcsönzi hangját a királynőnek. “Izgalmas kihívás ez színésznőként, de ugyanakkor rémisztő is, ha belegondolunk, hogyan használható más kontextusokban” – mondta.

A deepfake videót az Oscar-díjas Framestore VFX stúdióban készítették.

Barack Obama volt amerikai elnök arcának elemei egy ál-videón
Barack Obama volt amerikai elnök arcának elemei egy ál-videón

Aggodalmak

A deepfake videók 2018 elején tűntek föl, amikor egy fejlesztő a legkorszerűbb technológiájú mesterséges intelligenciát használta arra, hogy megalkosson egy szoftvert, mellyel két ember arca kicserélhető.

Mostanra az eljárás széles körben elérhetővé vált. Számtalan app létezik már, amelyik például egy filmsztár képét tudja a felhasználóéval kicserélni.

Idén a Microsoft bemutatott egy eszközt, amely alkalmas a deepfake-ek azonosítására. A tech cég reméli, hogy ez segít majd a hamis információk ellene harcban, de több szakértő szerint a technológia fejlődése miatt ez hamar idejétmúlttá válik.

Nina Schick, a Deep Fakes and the Infocalypse könyv szerzője a deepfake technológia rossz szándékú felhasználásának veszélyéről beszélt a BBC-nek. “Hatalmas kereskedelmi és kreatív lehetőségeket kínál egész iparágaknak a kereskedelemtől a szórakoztatóiparig, ugyanakkor fegyverként is használható technológia. Rossz szándékkal használva a mesterséges intelligencia generálta media vagy a deepfake kifinomult formája lehet a vizuális álhír-terjesztésnek.”

Az alternatív karácsonyi üzenet december 25-én, magyar idő szerint 16.25-kor lesz látható a Channel 4-on.

Készült a BBC cikke alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG