Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Demokráciacsúcs: Az Egyesült Államok 690 millió dollárt fordít a demokrácia erősítésére világszerte


Orbán Viktor miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök (j2) részt vesznek egy madridi NATO csúcson 2022. június 28-án
Orbán Viktor miniszterelnök és Joe Biden amerikai elnök (j2) részt vesznek egy madridi NATO csúcson 2022. június 28-án

Joe Biden amerikai elnök ezzel a felajánlással nyitotta meg a washingtoni csúcstalálkozót, amelyre a NATO-tagállamok közül egyedül Magyarország és Törökország nem kapott meghívót.

A kétnapos értekezleten mintegy százhúsz vezető lesz jelen a világ minden pontjáról. A kezdeményezés célja a demokratikus országok közötti szövetség mélyítése, az autokrácia felé hajló államok támogatása a reformokban.

„Az átlátható, elszámoltatható és konszenzusra építő kormányzás erősítése alapvető fontosságú a mai korban” – írta közös közleményében az amerikai és a dél-koreai elnök.

A bejelentett 690 millió dollárral az Egyesült Államok a szabad és független médiát, a korrupciósellenes küzdelmet, az emberi jogok tiszteletben tartását, a tisztességes választásokat és a demokráciát erősítő technológiák fejlesztését kívánja támogatni.

„Világszerte láthatjuk, amint az autokraták megsértik az emberi jogokat és elnyomják az alapvető szabadságjogokat (…) Állampolgárok megkérdőjelezik, hogy a demokrácia képes-e továbbra is választ adni az életük és megélhetésük szempontjából legfontosabb kérdésekre” – emelte ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Ehhez kapcsolódóan: „Ellenséges szövetséges” – Ezért nem kaphatott meghívót a kormány a demokráciacsúcsra

A találkozót az egyik legfontosabb külpolitikai kezdeményezésként tartják számon az Egyesült Államokban. A rendezvényre mintegy százhúsz országot hívtak meg.

Magyarország kormánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG