Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Der Spiegel: Oroszok kémkednek a Németországban kiképzést kapó ukrán katonák után


Ilyen német tarackok kezelésére is képeznek ki ukrán katonákat Bajorországban. A kép 2022. augusztus 6-án készült
Ilyen német tarackok kezelésére is képeznek ki ukrán katonákat Bajorországban. A kép 2022. augusztus 6-án készült

A német biztonsági erőknek „bizonyítékaik” vannak arra, hogy az orosz titkosszolgálatok olyan ukrán katonák után kémkedtek, akik Németországban kapnak kiképzést nyugati fegyverek használatára – jelentette pénteken a Spiegel magazin.

A német katonai erők gyanús járműveket észleltek két olyan helyszínnél is, ahol ukrán újoncokat képeznek ki.

Kisméretű drónokat is bevetnek, amelyek a gyakorlóhelyek felett repülnek, majd gyorsan eltűnnek – közölte a Spiegel forrás megjelölése nélkül.

A két érintett helyszín Idar-Oberstein a nyugati Rajna-vidék-Pfalz tartományban, ahol az ukrán katonákat a 2000-es jelű páncélos tarack (howitzer) használatára képezik ki, valamint a bajorországi Grafenwöhr, ahol az amerikai hadsereg nyugati tüzérségi rendszerek kezelésére tanítja az ukránokat.

Biztonsági források azt is feltételezik, hogy az orosz szolgálatok szkennerekkel próbálták elérni az ukrán katonák mobiltelefon-adatait – írja a magazin.

Németország több gyanúsítottat is bíróság elé állított, amiért Oroszország javára kémkedtek.

Tavaly egy német bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy orosz férfit, aki fényes nappal agyonlőtt egy volt csecsen parancsnokot az egyik berlini parkban. Az ügyészség szerint a gyilkosságot Moszkva rendelte meg.

Egy német férfi pedig azért áll most bíróság előtt, mert állítólag információkat adott át az orosz hírszerzőszolgálatoknak, miközben a német hadsereg tartalékos tisztjeként dolgozott.

Készült az AFP jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG