Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Đoković ügyvédei még próbálkoznak Ausztráliában


Tüntetők a Park Hotel előtt Melbourne-ben 2022. január 6-án. Novak Đoković állítólag itt van karanténban
Tüntetők a Park Hotel előtt Melbourne-ben 2022. január 6-án. Novak Đoković állítólag itt van karanténban

Csütörtökön megtagadták a világ első számú férfi teniszezőjének beutazását Ausztráliába, miután viharos tiltakozást váltott ki az a döntés, hogy Novak Đoković esetében eltekintenek a mindenkire nézve kötelező, Covid–19 elleni védőoltás követelményétől, hogy részt vehessen az Australian Openen.

A teniszcsillagot egy melbourne-i karanténhotelbe dugták be, miután ügyvédei elértek egy megállapodást arról, hogy az országban maradhat addig, amíg hétfőn egy bíróság eldönti, hatályon kívül helyezi-e a szövetségi kormány vele szemben elrendelt beutazási tilalmát.

A szabály az szabály

A saga, amelyet az is táplál, hogy az országban mindenki politikai hasznot remél húzni az újabb rekordokat döngető járványhelyzet kezelésétől, nemzetközi vitát váltott ki Szerbia elnökével, aki azt állítja, hogy országa leghíresebb sportolóját zaklatják. „Nincsenek különleges esetek, a szabály az szabály – mondta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök egy televíziós sajtótájékoztatón. – Továbbra is a helyes döntéseket fogjuk meghozni, amikor az ausztrál határok védelméről van szó a járvány kapcsán.”

Đoković, aki következetesen megtagadta, hogy elárulja, beoltották-e, miközben nyilvánosan bírálta a kötelező vakcinázást, magára zúdította az emberek haragját, amikor kedden Instagramon közölte: orvosi felmentést kapott, hogy rekordot dönthessen 21. Grand Slam-győzelmével a január 17-én kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A bejelentés felháborodást váltott ki Ausztráliában, különösen a versenynek otthont adó Melbourne városában, amely a világon a leghosszabb lezárásokat élte át a koronavírus elleni védekezés érdekében.

Ausztráliában a felnőttek körülbelül 91 százalékos oltottsági aránya nemzetközi mércével mérve magas, a közvélemény nem rokonszenvez azokkal, akik megtagadják az oltást, miközben az omikron-variáns újabb rekordszintre emeli az esetszámokat.

Csörte Belgrád és Canberra között

Az ausztrál kormány lépése azonban, hogy megakadályozza Đoković belépését, zavarokat okozott Canberra és Belgrád között.

Aleksandar Vučić szerb elnök Twitteren azt közölte, hogy beszélt Đokovićcsal, és megnyugtatta, hogy „egész Szerbia vele van, és szerveink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a világ legjobb teniszezőjének zaklatását fejezzék be”.

Morrison azt mondja, tudatában van annak, hogy Szerbia canberrai nagykövetsége „kifogásokat emelt”, és tagadta a zaklatással kapcsolatos állításokat. Az ausztrál miniszterelnök közölte, hogy ez egyedi eset, és megjegyezte, hogy Đoković vélhetően oltásellenes megjegyzéseivel és Instagram-bejegyzéseivel hívta fel magára a figyelmet.

Hétfőn bírósági tárgyalás jön

Đoković apja azt mondta a szerbiai médiának, hogy fiát egy izolációs szobába kísérték rendőri felügyelet mellett, amikor 14 órás repülés után szerdán 23:30 körül landolt a gépe Dubajból a melbourne-i Tullamarine repülőtéren.

Az ausztráliai szövetségi körzeti és családügyi bíróság helyi idő szerint csütörtök esti meghallgatásán Đoković ügyvédei és a kormány megegyeztek abban, hogy a játékos legalább hétfőig az országban maradhat, amikorra teljes tárgyalást tűztek ki az ügyében.

Victoria vs. Ausztrália

Đoković sorsa egy ausztráliai politikai harchoz kötődik, amelyet az egymásra mutogatás jellemez Morrison konzervatív kormánya és Victoria állam Dan Andrews miniszterelnök vezette baloldali kabinetje között.

A viszályt csak növeli, hogy Ausztráliában a napi új Covid–19-fertőzések száma már negyedik egymást követő napon rekordot döntött, meghaladja a 72 000-et, ami túlterheli a kórházakat és munkaerőhiányt okoz.

Ausztrália szövetségi rendszere értelmében az államok mentességet adhatnak az oltási követelmények alól azoknak, akik a joghatóságuk alá tartozó területre lépnek. A szövetségi kormány ellenőrzi a nemzetközi határokat, és megtámadhatja az ilyen mentességeket.

Đoković azt követően utazott Ausztráliába, hogy megkapta a felmentést Victoria kormányától. Ez a mentesség – amelynek oka nem ismert – támasztotta alá a szövetségi kormány által kiadott vízumot.

Érkezésekor azonban a szövetségi határőrség repülőtéren tartózkodó tisztviselői azt mondták, hogy Đoković nem tudta megindokolni a felmentést.

Mérges ausztrálok

A szerb teniszezőnek kilenc címgyőzelme volt már a Melbourne Parkban, köztük a legutóbbi három alkalommal is, de valószínűleg kemény közönséggel kell szembenéznie, ha jövő héten pályára lép.

„Szerintem eldurvulhat a dolog – mondta a News Corpnak Rod Laver ausztrál teniszező, akiről a fő pályát nevezték el. – Azt hiszem, Victoria állam lakói azt gondolnák: Igen, szívesen látnám játszani és versenyezni, de létezik helyes út és rossz is.”

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG