Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyurcsányék beperelték a Telexet, de másodfokon is a Telex nyert


Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök szelfije 2021. december 24-én
Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök szelfije 2021. december 24-én

A DK sajtópert indított a Telex ellen, mert egy cikkükben azt írták, hogy Gyurcsányék politikai számításból ejtették Iványi Gábort köztársaságielnök-jelöltként. A bíróság jogerősen a Telexnek adott igazat, jó okkal következtethettek erre az információk alapján.

A Demokratikus Koalíció (DK) egy cikk miatt beperelte az egyik legnagyobb magyar híroldalt, a Telexet. A sajtópert azonban most jogerősen is elvesztették, adta közre a lap.

A Gyurcsány Ferenc vezette párt azt a cikket sérelmezte, amelyben a Telex arról írt, hogy DK kihátrált a korábban általuk is támogatott köztársaságielnök-jelölt, Iványi Gábor mögül.

Az általuk bemutatott folyamat alapján a Jobbiknak hódoltak be Gyurcsányék, a Jobbik jelöltje ugyanis megvétózta Iványit, az ő jelöltjük Róna Péter üzletember volt.

A DK szerint a Telex valótlanul írta azt, hogy pártpolitikai okok miatt hátráltak volna ki Iványi Gábor mögül. A bíróság szerint viszont a megismert információk alapján logikusan következtethettek erre.

"A liberális múltjára emlékeztetem Orbánt"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:20 0:00

A Telex idézi még a másodfokú ítéletből azt is, hogy a bíróság megítélése szerint cikkük a közügyek szabad vitatásához járul hozzá, ezért a tartalma magas szintű oltalmat élvez.

„A sajtó ugyanis olyan fórumot kínál a szólás szabadságához és a közügyek szabad vitathatóságához, ami kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy a közvélemény számára ellenőrizhetővé válhassanak a közhatalmat gyakorlók. A polgárok kizárólag ilyen információk birtokában alkothatnak szabadon véleményt a politikusok teljesítményéről” – emelte ki még a lap, amely korábban első fokon is megnyerte a pert. A Gyurcsányék által támadott februári cikket itt tudja elolvasni.

Az ellenzéki köztársaságielnök-jelöltnek egyébként nagyon kevés tényleges tétje volt, inkább szimbolikus üzenete lehetett. Úgy értve, hogy a kétharmados többségben lévő Fidesz–KDNP nem akart társadalmi konszenzust ebben a kérdésben, egyedül eldöntötték, hogy Novák Katalint akarják Áder János után.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG