Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem nagyon működik a dohányzásról való leszokás Magyarországon


Fortepan / Urbán Tamás képe 1983-ból
Fortepan / Urbán Tamás képe 1983-ból

A szórványosan rendelkezésre álló adatok alapján nem igazán sikerül Magyarországon csökkenteni a dohányzást a WHO szerint. A magyar állam sem erőlteti meg magát, pedig ismert az állami leszoktatás leghatékonyabb módszere – csak az költségvetési bevételkieséssel is jár. A trafiktörvény után érdemben nőtt a rendszeresen dohányzó fiatalok aránya, noha papíron pont ennek megfékezése volt a törvény fő indoka.

A 15 évnél idősebb magyarok csaknem harmada dohányozhatott 2020-ban, és a dohányzás elhagyásának üteme is nagyon lassú Magyarországon – derül ki a WHO kiadványából, amelynek publikálását május 31-re, a dohányzásmentes világnapra időzítették.

A szervezet becsült adatai szerint a magyarok 30,7 százaléka dohányzott 2015-ban, 2020-ban 29,3 százaléka, és öt évvel későbbre se jósolnak sokkal kevesebbet (27,9 százalékot). Ez azt jelentené, hogy 2010 után 15 év alatt 14 százalékkal sikerülne csökkenteni a dohányzók arányát úgy, hogy nem dohányzónak számoljuk az elektromos cigarettát és hasonlót használókat.

Az Eurostat adatai egy kicsit kisebb számokat mutatnak, de összességében náluk is az a trend látszik, hogy

még úgy se nagyon megy a leszokás a magyaroknak, ha az e-cigarettákat és hasonlókat nem számolják dohányzásnak.

Magyarország ráadásul elég rossz pozícióban van jelenleg is, itt dohányoznak rendszeresen az egyik legtöbben az EU-ban. Azt is lehet tudni, hogy a férfiak többet dohányoznak Magyarországon is, mint a nők, korcsoportonként pedig a fiatalok mindkét nemben jóval inkább dohányoznak, mint az idősek.

A dohányzás minden formája káros az emberre. Csakhogy a nikotin olyan erős függőséget okoz, mint a heroin, leegyszerűsítve leginkább ezért elképesztő pénzgyárat jelent a dohánygyártóknak.

A dohánytermékek második legnagyobb haszonélvezői a pénzügyminisztériumok, legalábbis rövid távon.

A magyar államnak is évente négyszázmilliárd forint körüli adóbevételt hoz csak jövedéki adóból

a dohányipari vállalatok egyéb adói mellett.

A dohányzás ugyan társadalmi szinten nettó káros, az adóbevételeknél lényegesen nagyobbak az ebből fakadó közvetlen egészségügyi költségek is. Csakhogy egyebek mellett a jelenleg már emiatt betegeket úgyis el kell látni, néhányan kifizetik maguknak a gyógyíttatásukat, sokan pedig például a nyugdíjas éveiket rövidítik le egy tíz-húsz évvel koraibb halállal.

Van egy univerzális, kiválóan működő megoldás

Szerencsére létezik egy egyedülállóan hatékony, költséghatékony és mindenhol bizonyított eszköz a dohányzás visszaszorítására:

a jelentős és folyamatos áremelés.

Ezt adóemeléssel kiválóan meg is lehet oldani, annál is inkább, mivel a fiatalok jellemzően lényegesen érzékenyebbek az áremelésre, mint az idősebbek.

Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián (1975)
Fortepan / Gyulai Gaál Krisztián (1975)

Csakhogy az adóbevételek szempontjából maximálisra becsülhető dohányárak jellemzően az ideálisnál alacsonyabb árat hoznának, ezért a kormányoknak le kell mondaniuk bizonyos mennyiségű pénzről a hosszú távú egészségügyi célok érdekében.

Az EU-n belül a magyar kormányt is elítélte amiatt az Európai Bíróság, mert nem sikerült kellő mértékben emelnie a cigaretta jövedéki adóját.

Az adóemelés részletein érdemes csak vitatkozni
Az olyan adótechnikai kérdésekkel most nem foglalkozunk, hogy pontosan mely országban hogyan érdemes szabályozni – a témának kiterjedt szakirodalma van –, ahogy azzal a jellemzően dohánygyári érvelési kísérlettel sem, hogy adóemeléssel valójában nem lehet visszafogni a keresletet, hiszen úgyis bejön majd a csempészet, inkább tájékoztató kampányokat és hasonló műsorokat kellene csinálniuk az államoknak. A dohányipar egyéb, kereslet-visszafogást szabotáló stratégiáinak is utánanézhet.

A lanyha magyarországi ellenlépések másik jele például a hivatalos, dohánytermékek környezetében rendre feltüntetett, leszokást ajánló oldal, a leteszemacigit.hu is.

A kifejezetten alacsony minőségű állami weboldal tartalma stílusában is inkább egy jó pár évtizeddel ezelőtti német szöveg nyersfordításának érződik.

Ha nem vesz cigit, jutalmul kiveheti a kölcsönzőből kedvenc filmvígjátékát – hirdeti az állami segítség, pontosabban a leteszemacigit.hu (EMMI Dohányzás Fókuszpont) tartalma
Ha nem vesz cigit, jutalmul kiveheti a kölcsönzőből kedvenc filmvígjátékát – hirdeti az állami segítség, pontosabban a leteszemacigit.hu (EMMI Dohányzás Fókuszpont) tartalma

A dohányárusítás szigorítása, pontosabban a 2012-es magyarországi trafiktörvény egyik hivatalos célja a fiatalok dohányzásának visszaszorítása volt, bár ennek a szándéknak ellentmond, hogy végül kivették a törvényből azt, hogy iskolák közelébe ne lehessen trafikot tenni, illetve hogy például fagyit is lehet árulni a dohányboltokban.

Mindezek után kevésbé meglepő, hogy 2014-re lényegében nem változott a rendszeresen dohányzó magyarok aránya, miközben duplájára nőtt a dohányzást kipróbáló tíz év alattiak, illetve jelentősen nőtt a fiatal, 18–34 év közti dohányzó férfiak aránya.

Nagy dohánytermelők

A világ legnagyobb dohánytermelője évtizedek óta Kína, domináns szerepe az iparágon belül most sem kérdőjelezhető meg.

Másképp nézve a világ teljes dohánytermelésének több mint felét adja a három legnagyobb termelő, Kína, India és Brazília.

Kínában egyébként szinte kizárólag a férfiak kábítószere a dohányzás, tízből négy férfi dohányzik jelenleg is, de arányaiban összességében még így is kevesebb a dohányos, mint Magyarországon.

Kifejezetten Magyarországon a dohánytermesztés évek óta visszaszorulóban van. Jelenleg még nagyjából háromezer hektáron termelnek dohányt az országban, ez döntő részben Szabolcs-Szatmár-Bereg térségét jelenti.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG