Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Döntő szakaszba érő EU-s pókerjátszma; speciális ukrajnai Mol-szállítás; orientációs válság Magyarországon


Orbán Viktor megérkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2023. június 29-én
Orbán Viktor megérkezik a brüsszeli EU-csúcsra 2023. június 29-én

Ősszel döntő szakaszba lép Orbán Viktor európai uniós pókerjátszmája. Speciális megoldással juthat Ukrajnába a molos dízel döntő része. Elemző: Orientációs válságban Magyarország. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Ősszel döntő szakaszba lép Orbán európai uniós pókerjátszmája

Ugyan az Európai Bizottság sem állt mindig feladatának magaslatán, a magyar térfélen a politikai akarat hiánya lehet a legvalószínűbb oka annak, hogy Magyarország az elmúlt hét hónapban miért nem volt képes elérni a közösségi pénzcsapok újranyitását. Cikkünkben rekonstruáltuk, mi is történt az elmúlt több mint fél évben.

Speciális megoldással juthat Ukrajnába a molos dízel döntő része

Az orosz inváziós kísérlet kezdete óta Ukrajna komoly üzemanyagimportra szorul, különösképpen gázolajból, már csak azért is, mert a harckocsik és a hasonló nehéz katonai eszközök jellemzően óriási dízelfogyasztók. Az import egy részét a Mol biztosíthatja, főleg a Slovnafton keresztül. Ám úgy tűnik, hogy a dízel döntő részét nem is piaci módon adhatják el, hanem valamilyen egyéb alkuk keretében.

Elemző: Orientációs válságban Orbán rendszere

Lesz-e válasz a stratégiai megoldatlanságokra? – erre vár választ a kormányfő tusványosi beszédében elemzőnk. Lakner Zoltán politológust kérdeztük a svéd NATO-csatlakozás ügyében látható külpolitikai súlyvesztésről, a homofóbia felhangosításáról, a gazdasági krízisről és az ellenzék eltűnéséről is.

„Nincs még egy ilyen tagállam” – az Európai Bizottság a magyar rendeleti kormányzásról

Bár vannak pozitívumok is benne, összességében mégis elmarasztaló értékelést fogalmaz meg az éves jogállamisági jelentés Magyarországról. A korrupcióellenes vagy a médiapluralizmus érdekében tett intézkedések hiánya a kifogások között szerepel a dokumentumban, amely több egy újabb paksaméta papírnál. Erről is beszélt állandó brüsszeli tudósítónk podcastsorozatunk legfrissebb részében.

Több mint 1,6 milliárdba került a magyar adófizetőknek egy angol nyelvű jobboldali hírportál

Meghatározó hírportállá és az európai uniós jobboldal kulcsintézményévé szeretne válni a Fidesz-közeli The European Conservative. A folyóiratot kiadó cég a magazinra, az online hírszolgáltatás beindítására és a brüsszeli szerkesztőségére eddig nagyjából 1,6 milliárd forintot kapott egy alapítványtól, amely a magyar adófizetők pénzét költi.

Változtak a felvételi ponthatárok tavalyhoz képest, de a tíz legmagasabból kilenc idén is a Corvinusé

Összesen több mint 126 ezren jelentkeztek idén egyetemre, mintegy 27 ezerrel többen, mint egy évvel korábban. Az emelkedés mögött az állhat, hogy a kormány könnyített a bejutás és a diplomaszerzés feltételein: eltörölték a központilag meghatározott minimumponthatárokat, már nem központi előírás az emelt szintű érettségi, és a diplomaszerzéshez sincs szükség feltétlenül nyelvvizsgára. Grafikán mutatjuk meg, hogy tavalyhoz képest hogyan változtak a ponthatárok. Pontszámokat tekintve a csúcstartó idén is a Corvinus, nappali alapképzéseken a tíz legmagasabb ponthatárból kilencet ez az egyetem jelölt meg.

Fémkereskedők: Nem Brüsszel, hanem a következő generáció várja el a felelős hulladékgazdálkodást

Miután a kormány a Molnak adta a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét, hatalmasat fordult a világ. Az eddig önállóan tevékenykedő cégeknek el kellett dönteniük: aláírnak vagy tönkremennek. Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke volt podcastunk vendége.

RMDSZ-szenátor: Visszautasítom, hogy hűséget fogadtunk volna a Fidesznek

Az, hogy nagyon jó a Fidesz és az RMDSZ kapcsolata, nem azt jelenti, hogy hűségesküt tettek volna a magyar kormánypártnak – mondta a Szabad Európának Tánczos Barna. Tusnádfürdőn beszélgettünk az RMDSZ szenátorával – aki nemrégiben távozott környezetvédelmi miniszteri posztjáról – az erdélyi magyarság helyzetéről, kétoldalú kapcsolatokról, háborúról, de szóba kerültek a medvék is.

A román után a szlovák külügy is bekérette a magyar nagykövetet Orbán Viktor beszéde miatt

„Szlovákia területi integritásának vagy szuverenitásának bármilyen közvetett vagy közvetlen megkérdőjelezése számunkra abszolút elfogadhatatlan”reagált a szlovák külügyminisztérium Orbán Viktor szombati tusványosi beszédére, amelyben Szlovákiáról mint „elszakított országrészről” beszélt. A román külügy is magyarázatot vár az Orbán-beszéd miatt a bukaresti magyar nagykövettől.

A Fidesz kampányát másoló politikusa miatt bukhatja parlamenti esélyeit a szlovákiai magyar párt

Hiába próbálta több magyar kormányzati szereplő is lebeszélni az – elvileg – szlovákiai magyar gyűjtőpárt Szövetség vezetőit, hogy listájukra vegyék Gyimesi Györgyöt, az érintettek nem tettek eleget a budapesti kérésnek. Emiatt többen kiváltak a Szövetségből, ez pedig a parlamentbe jutást kockáztatja, ami miatt Orbán Viktor szokatlanul nyíltan és élesen bírálta a felvidéki magyar közösséget Tusnádfürdőn.

Huszonnyolc Margit-szigetnyi terület áll kihasználatlanul Budapesten

A fővárosban huszonnyolc Margit-szigetnyi barnamezős terület áll többnyire kihasználatlanul. Egykori gyártelepek, egészségügyi intézmények, sőt patinás villák is pusztulnak, miközben a telek vagy nem kell senkinek, vagy éppen nagyon jól jár vele az új vevő, ha közel van a tűzhöz. Közben a parlagon heverő épületeket más funkció híján szervezett és szervezetlen formában is felfedezők látogatják.

Pintér Sándorral egyeztetett a MOK: nem lesz inflációkövető az orvosok és a szakdolgozók fizetése

A belügyminiszter szerint nincs lehetőség az inflációkövető béremelésre az egészségügyben, ugyanis senki sem részesül inflációkövető bérezésben más területeken sem. A járóbeteg-szakellátásnál a nyolcórás munkaidőre vonatkozóan Pintér Sándor nem volt nyitott az érdemi vitára – derült ki abból a beszámolóból, amelyet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tett közzé az egyeztetésről.

John O’Sullivan: Orbán Viktor úgy tekint a háborúra, mint egy hurrikánra vagy lavinára

Jó példa lehet Oroszországgal kapcsolatban is a háború utáni időszakra nézve, ahogy a győztes nyugati hatalmak kezelték Németországot 1945-öt követően – szögezte le lapunknak adott interjújában John O’Sullivan brit konzervatív újságíró, a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió volt alelnöke.

Több tucat vendégmunkás lakhat egy falusi Kádár-kockában, közel a debreceni akkugyárhoz

A helyiek attól tartanak, hogy minden eladó ingatlannal ugyanez fog történni. A község polgármestere azt ígéri, hogy lépéseket tesznek a tudomása szerint törvénytelenül zajló folyamatok megfékezéséért.

Rodoszi magyar hotelmenedzser: Olyan volt, mintha a pokolból menekültünk volna

Egy nagy rodoszi hotel magyar dolgozói közül többeknek gyalog kellett menekülniük az erdőtűz elől a görögországi Rodosz szigetén, mert először a vendégeket engedték fel a buszokra. Szinte alig kaptak levegőt a nagy füstben, 36 kilométert gyalogoltak 41 fokos hőségben étlen-szomjan, mire biztonságos helyre értek.

Tunézia az új Törökország? Kiszervezné az EU a migrációt egy féldiktatúrába

Az Európai Unió megkülönböztetett figyelemmel fordul ma Tunézia felé, amely a közösség első számú partnerévé vált az illegális bevándorlás elleni küzdelemben. Bár ezt a törekvést komplex csomagként, más területekre kiterjedő együttműködések összességeként igyekszik láttatni a blokk, a hangsúly mégis a migráción van, ami komoly támadási felületet is jelent. Az észak-afrikai ország autokrata vezetése sem a saját népét, sem a migránsokat nem kíméli – most az EU még fizetni is fog ezért.

Clinton egykor titkos feljegyzései rávilágítanak, hogy jobb is lehetett volna az orosz viszony

Amikor Borisz Jelcin néhai orosz elnök 1993-ban népszavazáson elnyerte a bizalmat, amerikai kollégája, Bill Clinton ezzel hívta fel: „Magukkal vagyunk ebben.” A titkosítás alól feloldott beszélgetés rávilágít arra az optimizmusra, amelyet végül nem igazolt vissza az amerikai–orosz viszony alakulása.

XS
SM
MD
LG