Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Drágább lett, és az árakat már egy másik valutában is kiírják – így várja a magyarokat a horvát Adria


Turisták élvezik a napfényt és a tengert Splitben, a horvát Adria partján
Turisták élvezik a napfényt és a tengert Splitben, a horvát Adria partján

Bár a világjárvány szelídült harmadik évében, a Covid még velünk van, Ukrajnában háború dúl, magas az infláció, drága az energia. Ezek hatása alól egyetlen európai ország sem vonhatja ki magát, a turizmusból élő Horvátország sem, amelynek Magyarország a hatodik legfontosabb küldőpiaca. Milyen szezont remélnek idén az Adria partján, és vajon meg tudják-e ezt fizetni az oda készülő magyarok?

Horvátország tavaly 77 százalékkal több látogatót fogadott, mint egy évvel korábban, 13,8 millió turista töltött el ott a járvány második évének nyarán 84,1 millió vendégéjszakát. Ebből a magyarok is derekasan kivették a részüket: több mint 450 ezren 2,5 millió vendégéjszakát töltöttek el a horvát Adrián, ezzel Magyarország a hatodik legfontosabb küldőpiaca a horvát turizmusnak.

Korlátozások nélkül

Horvátországban május 1-jétől megszűnt minden, beutazásra vonatkozó járványügyi korlátozás. A határátlépésre a koronavírus-járvány előtti feltételek érvényesek. Vagyis ha valaki Magyarországról vagy bármely más uniós tagországból érkezik, csak érvényes személyigazolványra vagy útlevélre van szüksége ahhoz, hogy beléphessen az országba.

Az uniós állampolgárok egyébként már április eleje óta korlátozások nélkül léphetnek be az országba, és ez vonatkozik az Ukrajnából érkező menekültekre is.

Más, nem uniós állampolgároknak májusig rendelkezniük kellett védettségi igazolással, de nem kellett megindokolniuk jövetelük célját. Május elsejével ezt a rendeletet is feloldották. Az országban még a húsvéti ünnepek előtt megszüntettek minden más járványügyi intézkedést. Egyedül az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben kell védőmaszkot viselni, és ezekben az intézményekben a dolgozóknak is védettségi igazolással kell rendelkezniük.

Máris beköszöntek a magyarok

Sokan már a március 15-i és a húsvéti hosszú hétvégét is a horvát Adrián töltötték. Az idei adatok azt vetítik előre, hogy a 2019-es, rekordnak számító évet is megközelítheti a horvát idegenforgalom a magyar piacról – mondta a Szabad Európának a Horvát Idegenforgalmi Közösség főmunkatársa.

Horváth Mira hozzátette: természetesen – mivel a legtöbb szállás a nyári hónapokban kel el – csak ezután látni majd a valós helyzetet, de úgy tűnik, a magyarok érdeklődése Horvátország iránt töretlen, számukra az Adria lehet idén is az első a nyári úti cél kiválasztásakor.

Alsó hangon öt-tíz százalékos a drágulás

A bizonytalan világgazdasági helyzet minden országot érint, ez alól természetesen Horvátország sem kivétel. A szálláshelyeken az energiaforrások általános drágulása miatt emelkedtek az árak, ahogy az éttermekben is. Az élelmiszerárakat illetően ugyanaz a helyzet, mint Magyarországon – mondta Horváth Mira, aki általánosságban és átlagban öt-tíz százalékos drágulást említett. A szakember hozzátette, hogy akik önellátó nyaralásra készülnek, a nagyobb üzletekben, hipermarketekben olcsóbban el tudják intézni a bevásárlást.

A horvát Adria jellemzően autós műfaj, azért is szeretik a magyarok, mert a legközelebbi tengerparti országról van szó, öt-hat óra alatt le lehet jutni tengerhez. Magyarországon az árstop miatt jelenleg olcsóbb az üzemanyag, mint a horvátoknál, ezért indulás előtt tájékozódni kell az aktuális üzemanyagárakról, és ott tankolni, ahol olcsóbb.

Ennél is gyorsabban és olcsóbban célba érhet az, aki repül. Az egyik fapados légitársaság idén is heti két napon üzemelteti a Budapest–Zadar közötti járatot. A zadari autóbusz-állomásról pedig menetrend szerint indulnak buszok északra és délre is.

A dél-horvátországi nyaralást tervezők lerövidíthetik az utat, mert várhatóan nyár elején várhatóan átadják a forgalomnak a Pelješac hidat, ami két órával rövidíti le az utazást Zágrábból Dubrovnikba. A híd használata ingyenes lesz.

Az épülő Pelješac híd 2021. július 28-án. A hidat egy kínai állami vállalat építette uniós finanszírozással
Az épülő Pelješac híd 2021. július 28-án. A hidat egy kínai állami vállalat építette uniós finanszírozással

A magyarok fele magánszállást keres

A Szabad Európa több cikkben és podcastban is foglalkozott tavaly az utazási feltételekkel, a korlátozásokkal, ahogy a korábban nem tapasztalt mennyiségű panasszal is, amelyek hátterében elsősorban az állt, hogy tavaly sokan Nyugat-Európából is az adriai partokat célozták meg, főként Horvátországot, ahová a legenyhébb járványügyi feltételekkel utazhattak be a külföldiek. Sokan az utolsó pillanatban, útközben vagy a helyszínre érve tudták meg, hogy foglalásukat törölték, a szállásukat másnak adták ki, hiába volt a kaució vagy fizették ki a teljes árat.

Horváth Mira szerint ezek kivételes esetek voltak, nem csak a magyarokat érintették, hiszen a lengyelek, az osztrákok, a szlovének, a csehek és a németek is az Adriát célozták meg. Sőt maguk a horvátok is otthon nyaralnak, ennek érdekében komoly kampányt folytatott a kormány, és be is jött a Safe Stay in Croatia szlogen.

A visszaélések száma tehát a szakember szerint elenyésző volt a foglalások számához képest. A magánszállások az összes horvátországi szálláshely mintegy felét adják, a szakember szerint azok, akik visszaélnek a helyzettel, kipörögnek a rendszerből, a piac saját magát szabályozza, végzi az öntisztítást, tette hozzá. Ugyanakkor azt javasolja, hogy a foglalás után mindenki vegye fel a kapcsolatot a vendéglátóival, ennek legyen írásos nyoma, e-mail, sms. Jelezze a tervezett érkezési időt és az esetleges változásokat, vagy foglaljon utazási irodán keresztül, amely az ilyen esetekben gyorsan meg tudja oldani a problémát.

Még kuna kell, de már hangolnak az euróra

Horvátország arra készül, hogy 2023. január 1-jén bevezeti az eurót, ezt tavaly szeptemberben jelentette be Andrej Plenković horvát kormányfő. Horvátország 2019. július elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba (ERM II). Az euró bevezetéséhez meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak.

A horvátok hozzászoktatása az euróhoz már idén elkezdődött, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üzletek polcain, az árucikkeken a kuna mellett már euróban is fel fogják tüntetni az árakat, de idén még mindig csak kunával lehet fizetni. Az árfolyamot már 2020 nyarán megállapították. Így a jelenlegi állás szerint 7,53450 kuna ér majd 1 eurót.

Horvát euróérmék tervei, köztük a feltaláló Nikola Teslát ábrázoló érme Zágrábban 2021. július 21-én
Horvát euróérmék tervei, köztük a feltaláló Nikola Teslát ábrázoló érme Zágrábban 2021. július 21-én

A háború kirobbanásakor volt megtorpanás, de kezd visszaállni a piac

Az ukrajnai háború kirobbanása előtt az orosz és az ukrán turisták számukat tekintve benne voltak az első húszban. Az uniós tag Horvátország betartja az Oroszország elleni uniós szankciókat, a Jutarnji list horvát napilap például március közepén írt arról, hogy orosz, illetve oroszbarát ukrán oligarchák luxusjachtját foglalták le a fiumei, a betinai és skradini kikötőben, és több orosz érdekeltségű vállalat, illetve orosz milliárdos bankszámláját zárolták.

A horvát turisztikai szakemberek arról számoltak be, hogy amikor február végén megindult az orosz invázió Ukrajnában, volt egy megtorpanás, de úgy tűnik, kezd visszatérni az optimizmus a piacon, ahogy visszatér az emberek utazásba vetett bizalma is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG