Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A „rendkívül jelentős” veszteségek ellenére dübörög az orosz offenzíva


Kilőtt orosz harckocsik a donyecki Vuhledarnál 2023. február 15-én
Kilőtt orosz harckocsik a donyecki Vuhledarnál 2023. február 15-én

Az inváziós csapatok nagy erőkkel ágyúzzák az ukrán katonai és polgári célpontokat egyaránt a keleti és a déli országrészben.

A Luhanszki, Donyecki és Zaporizzsjai területen az orosz hadsereg tíz rakéta- és huszonöt légicsapást hajtott végre az utóbbi 24 órában, emellett hatvankét támadást regisztráltak rakéta-sorozatvetőkkel.

„Az ellenség továbbra is a kupjanszki, limani, bahmuti, avdijivkai és sahtari offenzívára összpontosítja fő erőit” – tájékoztatott az ukrán hadvezetés civil halálos áldozatokról is beszámolva és újabb csapások veszélyére figyelmeztetve.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy az oroszok „rendkívül jelentős” veszteségeket szenvednek a donyecki Bahmut, illetve a déli és a keleti hadszínteret elválasztó vonal közelében lévő Vuhledar körül zajló harcokban.

„A helyzet nagyon nehéz. A megszállók megtörésén dolgozunk, rendkívül súlyos veszteségeket okozunk Oroszországnak” – fogalmazott.

Egy pendrive segít azonosítani az oroszok által elkövetett jogsértések kulcsfiguráit
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:17 0:00

Előző héten drónfelvételek láttak napvilágot, amelyeken látható, hogy az orosz egységeknek csaknem harminc darab páncélosát kilőtték Vuhledarnál, köztük harckocsikat és gyalogsági harcjárműveket.

Az ukrán fél veszteségei is számottevők, de egyik oldal sem tesz közzé adatokat az elesett katonák számáról, a harctéri jelentéseket pedig sok esetben szinte lehetetlen független forrásból ellenőrizni.

Zelenszkij szombaton kijelentette, hogy „erős jelzéseket” kapott partnereitől, szavai szerint konkrét megállapodásokról is szó volt „Oroszország felelősségre vonhatóságának elkerülhetetlenségéről azért az agresszióért és terrorért, amelyet Ukrajnával és népével szemben követett el”.

Hozzátette, hogy az ilyen vállalások nem csupán az invázió tavaly februári megindítása óta eltelt időre vonatkoznak, hanem már a Krím félsziget 2014-es törvénytelen annektálásától kezdve folytatott cselekedetekre is.

Ehhez kapcsolódóan: A hétéves ukrán festő képei, amelyekkel átvészeli a háborút

A déli Herszonban lövedék csapódott be egy lakóház udvarán, aminek következtében három személy életét vesztette, négy másik, köztük két gyerek megsebesült.

„Az orosz megszállók meggyilkoltak egy családot a Herszoni területen. Három ember már a helyszínen meghalt: az apa, az anya és egy nagybácsi” – írták a hatóságok.

Moszkva novemberben kénytelen volt feladni Herszon városát, visszaszorult a Dnyeper folyó másik partjára.

Kamala Harris amerikai alelnök a hétvégi Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián leszögezte, hogy országa hivatalosan is megállapította, hogy Oroszország emberiség elleni bűncselekményeket követ el Ukrajnában.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG