Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dunai baleset: őrizetbe vették a szállodahajó kapitányát


A svájci Heidelberg szállodahajó Komáromnál, a Dunán 2024. május 19-én
A svájci Heidelberg szállodahajó Komáromnál, a Dunán 2024. május 19-én

Segítségnyújtás elmulasztásával gyanúsítják a férfit a péntek éjszakai verőcei hajótragédia után – közölte honlapján a rendőrség.

Egy motorcsónak szenvedett balesetet június 18-ról 19-re virradó éjjel eddig tisztázatlan körülmények között a Dunán.

Az esetre úgy derült fény, hogy a motorcsónak egyik sebesült utasának sikerült a partra keverednie és segítséget kérnie. Hét utastársa közül kettőnek a holttestét találták meg, öt ember után azóta is kutatnak. Az eddigi információk szerint a motorcsónak egy szállodahajóval ütközött, amely nem állt meg a baleset után.

A rendőrök az érintett motorcsónaknál és a szállodahajónál is szemlét tartottak. A hajó kapitányát gyanúsítottként hallgatták ki kétrendbeli, halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása bűntett, valamint hatrendbeli segítségnyújtás elmulasztása vétség miatt – írja a police.hu.

A rendőrök gyanúja szerint a kapitány a balesetet követően nem riadóztatta saját hajója személyzetét, nem hajtotta végre a mentési protokoll előírásait, semmiféle intézkedést nem tett azért, hogy a mentésre szoruló embereket kimentse, továbbá a hajót sem állította meg. A férfit őrizetbe vették, érdemi vallomást azonban nem tett.

A rendőrök továbbra is vizsgálják az eset körülményeit, már 25 tanút hallgattak ki, köztük a szállodahajó személyzetének tagjait, az utasokat és másokat is. A motorcsónak eltűnt utasai után nagy erőkkel folytatják a kutatást, a vízről, a szárazföldről és a levegőből keresik őket a folyó alsóbb szakaszain is.

2019-ben a Hableány turistahajót gázolta el Budapesten a Margit hídnál a Viking Sygin szállodahajó, akkor 25 dél-koreai állampolgár és a magyar személyzet két tagja veszett a Dunába.

Ehhez kapcsolódóan: Hableány: 1 milliárd 825 millió forint kártérítést ítélt meg a hozzátartozóknak a bíróság

XS
SM
MD
LG