Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Buszoztatás, sok elrontott átjelentkezés – eddig ilyen panaszok érkeztek a TASZ forródrótjára


Szavazat leadása egy Hajdú-Bihar vármegyei településen 2024. június 9-én
Szavazat leadása egy Hajdú-Bihar vármegyei településen 2024. június 9-én

Folyamatosan hívják a TASZ választási forródrótját – tájékoztatta a Szabad Európát a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza, Kunos Zsuzsanna. A jogvédő szervezet már a választás előtt elindította telefonos sürgősségi választási jogsegélyszolgálatát, amely a választás után még három napig elérhető lesz.

A TASZ választási forródrótja (telefonszám: +36-1-646-4414) vasárnap éjfélig elérhető, jövő héten szerdáig (június 12-ig) reggel 8-tól este 8-ig hívhatja az, akinek a választással kapcsolatos sürgős kérdése van, vagy bármi gyanúsat tapasztalt a kampány során vagy a szavazás alatt, után. A TASZ tájékoztató oldalán elérhetők a választással kapcsolatos információk, például az, hogy hol és mikor lehet bejelenteni, ha valaki választási csalásra vagy szabálytalanságra utaló dolgot tapasztal.

A jogvédő szervezet jogásza, Kunos Zsuzsanna szerint a telefonvonalukon eddig beérkezett bejelentések egy része visszaélésgyanús esetekre vonatkozik. Sok kérdést kaptak a szavazatszámlálással kapcsolatban is, illetve a választás valamilyen részletével kapcsolatban bizonytalan állampolgároktól. Például hogy lehet-e saját tollal kitölteni az ívet, és hogy mi van a kampánycsenddel. Jelenleg az úgynevezett relatív kampánycsend szabálya van érvényben, amely szerint a szavazófülke 150 méteres körzetében nem lehet kampányolni (plakáttal stb.)

Problémás átjelentkezések

A szervezethez eddig beérkezett hívások alapján úgy tűnik, hogy többen nem megfelelő módon jelentkeztek át, így csak az európai parlamenti választáson szavazhattak. Több, a névjegyzékhez kapcsolódó hibát jeleztek: a szavazáskor derült ki, hogy valaki a szavazó előtt már aláírta a lapot. A sokféle szavazólap miatt előfordult, hogy egy szavazó túl sok vagy túl kevés lapot kapott.

Négy-öt településről jelezték, hogy szavazók szállítása történhetett (buszoztatás, autóztatás). Ilyesmi Kunos Zsuzsanna szerint inkább kisebb településeken fordul elő, mert itt néhány szavazat is sokat számíthat. A bejelentések szerint néhány helyen egy-egy első szavazót a szavazófülkébe is bekísért a bizottság egy tagja, hogy „megmutassa, hova kell az x-et tenni”, de nincs bizonyíték arra, hogy ez rossz szándékú tett lett volna, és hogy a szavazás befolyásolása lett volna a cél.

A jogász felhívta a figyelmet arra, hogy választási csalás, szabálytalanság gyanúja esetén a helyi választási bizottsághoz kell fordulni a TASZ tájékoztató oldalán található minta alapján. A választási visszaélést kép- vagy hangfelvétellel lehet bizonyítani. Ugyanakkor például a buszoztatás bejelentésénél lehet, hogy még a megállapított jogsértés esetén sem lesz következménye, de ha szoros az eredmény, lehet akár új szavazást is kérni.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG