Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egészségügyi szakszervezet: a 18 százalékos emelés még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés


Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. (Illusztráció)
Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. (Illusztráció)

A magas infláció miatt még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés az egészségügyben dolgozók 18 százalékos fizetésemelése - kommentálta a keddi bejelentést Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. Ráadásul úgy tűnik, az alapellátók, háziorvosok, fogorvosok szakasszisztensei, ápolói kimaradnak a mostani bérrendezésből.

A Magyar Közlönyben kedd esete jelent meg a jogszabály az egészségügyben dolgozók 18 százalékos fizetésemeléséről. Az első emelt fizetést augusztus elején kapják meg az érintettek, az induló bruttó bér 288 ezer forint, melynek a nettója 191.500 forint. A bértábla tetején a 49-51 év munkatapasztalattal rendelkező szakápoló található a J fizetési osztályban, ott a bruttó bér 1 millió forint felett van - írja a Népszava. Az egyik leggyakoribb (E) fizetési kategóriába tartozó pályakezdő ápolók bruttó bére csaknem 60 ezer forinttal, a nyugdíj előtt állóé maximum 88 ezer forinttal nő.

A lap idézi Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt, aki egy zárt körű beszélgetésen azt mondta, hogy az egészségügyi szolgáltatók a béremelésre havonta dolgozónként 57.600 forint támogatási összeget igényelhetnek.

Soós Adrianna, a FESZ elnöke a lapnak arról beszélt, hogy nem elégedettek a 18 százalékos emeléssel, mert az a mostani infláció mellett még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés. Arról is beszélt, hogy a béremeléssel nem lehet augusztusig várni, erre akarják felhívni a figyelmet azok az ápolók, akik pár napja egyen pólóban dolgoznak „A gyógyítás nem várhat, ezért az elismerés sem!” felirattal.

Soós Adrianna elmondta, noha ilyen ruhadarab viselését semmi sem tiltja, mégis több helyről is azt a visszajelzést kapták, hogy szóltak a tagoknak, nem lehet munka közben hordaniuk. A pólót, amit eddig húsz intézményben csaknem ezren viselnek, a szakszervezet téritésmentesen biztosítja tagjainak.

Közben Dúl Zoltán szombathelyi gyermek fogorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a béremelésről megjelent jogszabályból kimaradt az alapellátók praxisaiban alkalmazott mintegy nyolcezer szakdolgozó.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG