Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új betegségek a tíz leggyakoribb halálok között


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétette, melyek voltak a leggyakoribb halálozási okok tavaly a világon. A demencia és a diabétesz is felkerült a listára, melyen a Covid-19 még nem szerepel, de a következőn könnyen rajta lehet.

Két új betegség került fel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) listájára, ezek közül az Alzheimer-kór és a demencia más formái a 7. helyen vannak a 2019-es adatokat összegző sorban.

A listán szintén új betegség a diabétesz, amely a 9. helyre került. A cukorbetegség okozta halálesetek száma az ezredforduló óta 70 százalékkal ugrott meg és már eléri a 1,5 milliót.

Ez a szám azért is érdekes, mert idén eddig körülbelül ennyi ember hunyt el a Covid-19 okozta betegségben is, azaz ha az arányok megmaradnak, akkor a következő listán már a koronavírus is szerepel majd.

Világszerte a legtöbb ember még mindig szívbetegségben hal meg, ebben az elmúlt két évtizedben nem volt változás. Tavaly majdnem 9 millió ember veszítette életét, ami kétmillióval több, mint 2000-ben és az összes haláleset 16 százaléka.

A sorban ezután az agyvérzés, a krónikus obstruktív tüdőbetegség, az alsólégúti fertőzések, az újszülötteknél jelentkező komplikációk, a légúti, hörgő- és tüdődaganatok, az Alzheimer-kór és más demenciabetegségek, a hasmenéses betegségek, a diabétesz és a vesebetegség következik.

Az MTI összeállítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG