Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lapértesülés: Müller Cecília irányítása alá kerülhet a gyógyszerhatóság


Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án
Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án

Zajlik a tárgyalás az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egyesítéséről. Formális döntés még nincs, de a Népszava értesülése szerint múlt kedden, egy állománygyűlésen már tájékoztatták az átalakításról a gyógyszerhatóság dolgozóit.

A lap úgy tudja, hogy az összevonás előtt tíz százalékkal csökkentik a gyógyszerhatóság létszámát, ami azt jelenti, hogy mintegy 45 embert küldhetnek el heteken belül.

Az OGYÉI ügyel a gyógyszerbiztonságra, feladata egyebek között a gyógyszerek hazai forgalmazásának, gyártásának engedélyezése. Ellenőrzi a gyártóhelyeket, felügyeli a klinikai vizsgálatokat, gyűjti és elemzi a készítményekkel kapcsolatos mellékhatásokat. Értékelésével segíti annak eldöntését, hogy egy-egy gyógyszer alkalmazását finanszírozza-e a hazai társadalombiztosítás.

A cikk felidézi azt a 2018-as esetet, amikor a patikákból 27 fajta valsartantartalmú vérnyomáscsökkentőt kellett visszahívnia a hatóságnak, mert alapanyaguk a gyártás során egy erősen rákkeltő szerves vegyülettel szennyeződött. A gyógyszerhatóság irányításával 150 ezer beteg terápiáját állították át az orvosok egyik napról a másikra, a patikák pedig visszaváltották a szennyezett készítményeket, és másikat adtak helyette.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG