Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Blokkolóórát szereltet a belügyminiszter a kórházakba, mert romlott a teljesítmény


Térdműtét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Kórház Telephelyén 2017. október 17-én (képünk illusztráció)
Térdműtét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kiskunfélegyházi Kórház Telephelyén 2017. október 17-én (képünk illusztráció)

Év végéig valamennyi állami kórházban új beléptető rendszert vezetnek be. Az orvosoknak és a többi dolgozónak le kell húzniuk a mágneskártyájukat a be- és kijáratoknál elhelyezett berendezéseken, amelyek videófelvételt is készítenek, hogy a kártyákkal ne lehessen visszaélni.

A Népszava számol be a belügyminiszter utasításáról, amelyet azzal magyarázott Lengyel László helyettes államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján, hogy nagyon eltérnek az átlagtól az orvosi teljesítmények,

„feltételeztük, hogy kell lenni valami okának. Akinek nyolc órát fizetünk, az legyen benn nyolc órát.”

A lap beszámolója szerint a helyettes államtitkár azt fejtegette a tanácskozáson, hogy a havi egymillió és egymillió-hétszázhétezer közötti orvosbérrel szemben a legrosszabb teljesítményt nyújtó kisvárosi kórházban gyógyítóra évente 89, azaz havonta alig valamivel több mint 7, a legjobb, közepes városi kórházban dolgozóra évi 192, azaz havonta 16 eset jut átlagosan.

"Kicsit bele kell húznunk"

Ezt már Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója mondta, amikor egyebek között arról beszélt, hogy az utolsó, covid előtti évhez hasonlítva 12 százalékos teljesítménycsökkenés van a betegellátásban. Az országos intézetek gyógyítási teljesítménye 8, a vármegyei intézményekké 9, a városi kórházaké 14 százalékkal csökkent.

A lap szerint a tanácskozáson az is elhangzott, hogy április 16-ig csaknem 40 ezer beteget regisztráltak a várólistákon, 22 ezren 60 napnál is többet várakoznak, jellemzően ízületi protézisre és szürkehályog-műtétre várnak a legtovább, de sok ellátás esetében nem is vezetnek várólistát, így nincs is országos adat arról, mennyi időt kell várniuk a betegeknek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG