Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tizenkét óra alatt húsz perc szünet – panaszkodnak a fővárosba vezényelt vidéki mentők


Mentőautó a koronavírus-járvány idején Budapesten
Mentőautó a koronavírus-járvány idején Budapesten

Méltatlan körülményekre panaszkodtak a Budapestre vezényelt vidéki mentők, azt állítják, hogy a tizenkét órás műszak alatt húsz perc szünetet engedélyeznek nekik. Az Országos Mentőszolgálat szerint azonban a vidéki kollégák nem dolgoznak többet és nem pihennek kevesebbet, mint fővárosi társaik.

Az Országos Mentőszolgálat tavalyi adatai szerint évente 1,2 millió betegnek segít. Budapesten kapják a legtöbb riasztást, esetszámaik harmadát a fővárosban látják el. Ahhoz, hogy ezt teljesíteni tudják, bármikor felvezényelhetnek vidékről segítséget.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint azonban méltatlan munkakörülmények között dolgoznak a fővárosba vezényelt mentősök, és A munka törvénykönyve alapján járó 45 perc pihenőidőt sem kapják meg – tudósított az RTL Klub Híradója.

A hírműsor idézi egy vidéki mentődolgozó beszámolóját, amely szerint csak húsz perc munkaközi szünetet kapnak, de ezt is csak akkor, ha kikérik, különben nincs megállás, folyamatosan dolgoznak, általában 15-18 órát. Nincs lehetőségük meleg étkezésre, kórházi közvécékben kell elintézniük a szükségleteiket. Hőségriadó alatt nincs hideg, télen nincs meleg védőitaluk.

Ha valamilyen testváladékkal szennyeződik a ruhájuk, nem tudják lecserélni, letörölgetik, amivel éppen tudják, úgy dolgoznak tovább.

Az Országos Mentőszolgálat azt válaszolta a hírműsornak, hogy a vidéki mentőegységek fővárosba vezényelt tagjai ugyanannyi időt töltenek munkával és pihenéssel, étkezéssel, mint a budapesti állományba tartozók, egy-egy meghatározott budapesti mentőállomáson váltanak, itt étkezhetnek, használhatják a közösségi tereket, mosdókat is.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG