Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egészségügy – A magánellátás luxusnak számít, a várólisták egyre hosszabbak


Pajzsmirigyműtét Budapesten 2019. október 21-én (képünk illusztráció)
Pajzsmirigyműtét Budapesten 2019. október 21-én (képünk illusztráció)

Több magánszolgáltatónál tavaly januárhoz képest öt–harminc százalékkal drágultak a beavatkozások, miközben a pandémia óta különösen megnyúltak a műtéti várólisták a kórházakban. Térdprotézisre például januárban 9719 fő várt már több mint hatvan napja.

Az átlagos várakozási idő az elmúlt hat hónapban a szaruhártyaműtétekre volt a legmagasabb – írja elemzésben a Pénzcentrum, amely a magánegészségügyi szolgáltatók tarifái mellett azt is vizsgálta, hogyan alakultak a kórházi várólisták.

  • A szaruhártyaműtétekre az elmúlt fél évben átlagosan 469 napot kellett várni, 147 nappal többet, mint tavaly januárban.
  • Térdprotézis beültetésére 261 nap,
  • csípőprotézisre 200 nap,
  • mandula-, orrmandulaműtétre a tavalyi 28 nappal szemben most 80 nap a várakozási idő.

A gazdasági portál megnézte, milyen árakkal dolgoznak a magánklinikák. Mint írják, nem minden szolgáltató emelt még árat tavaly januárhoz képest, de ott, ahol megtették, a drágulás öt–harminc százalékos.

Már egy kisebb beavatkozás is háromszázezer forintba kerül, a nagyobb műtétek költsége pedig nemritkán milliós tétel. Ilyenek például a csípő- és térdprotézisműtétek, amelyeknél az összköltség kétmillió forint felett van, de akad olyan magánklinika, amely csak a műtétért számol fel ennyit, az implantátum árát még ezen felül kell megfizetni.

A cikk megjegyzi, hogy eközben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 375.300 forint volt 2023 októberében. Tehát a magánellátásban átlagosan félévnyi fizetést kéne kifizetni a csípő- vagy térprotézis beültetéséért.

Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke a HVG-nek arról beszélt, hogy a kormányzati lépések alapján a magánellátóknak nemcsak kiegészítő, hanem nagyon is fontos szerepük lesz a jövőben a hazai egészségügyben. Hozzátette: akinek lehetősége van rá, az jobb, ha félretesz az egészségére.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG