Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy belarusz atléta éhségsztrájkja a bebörtönzött tüntetőkért


Andrej Krausanka a 2010‑es atlétikai Európa‑bajnokságon Barcelonában
Andrej Krausanka a 2010‑es atlétikai Európa‑bajnokságon Barcelonában

Andrej Krausanka belarusz olimpiai ezüstérmes atléta tíznapos éhségsztrájkba kezdett, így biztosítva támogatásáról azokat, akiket hazájában börtönbe zártak politikai nézeteik miatt.

A dekatlonista emellett árverésre bocsátotta 2011-es Európa-bajnoki aranyérmét, s aláhúzta, az őrizetben tartottak is szenvednek, akárcsak ő, amikor szakadt Achilles-ínnal megnyerte ezt a medált. A licit pénteken 1 625 dolláron állt az eBayen.

„Most szabad vagyok, azonban fájdalommal gondolok a bebörtönzöttekre. A szenvedéssel és a fájdalommal társítom ezt az érmet” – mondta, hozzáfűzve, hogy fontos felhívni a figyelmet az érintettek helyzetére.

Tavaly novemberben rövid időre Krausankát is őrizetbe vették, majd elbocsátották a nemzeti atlétika-válogatottól, miután nyílt levélben új választások kiírását sürgette. Nem tudott részt venni kislánya születésnapján sem, mert őrizetben volt.

Nem javul a helyzet

Belaruszban a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tiltakozók ellen, ezreket tartóztattak le, sokan még most is rács mögött vannak.

„Éreztem egyfajta belső késztetést erre, mivel az elnyomás nem enyhül, sőt egyre erősebb” – hangsúlyozta a 35 éves sportoló, aki hat kilogrammot veszített a testsúlyából az éhségsztrájk első három napja során.

Krausanka kijelentette, hogy szeretne részt venni a „jövő Belaruszának” alakításában, ahol „az emberek azt mondhatják majd, amit gondolnak, senki sem fogja őket elnyomni emiatt, senki sem fogja börtönbe zárni, kirúgni, vagy elküldeni a nemzeti csapatból őket” – mondta.

"Nem vagyok többé sportoló" - kettétört karrierek Belaruszban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG