Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy diktatúrában kellett egy demokratikus modellt felépítenünk – Interjú dr. Gerevich József pszichiáterrel


Hogyan lehet egy diktatúrában demokratikus modellt kialakítani egy pszichiátriai osztályon, egyenrangú kapcsolatot orvos és páciens között, a páciensek erős beleszólását az osztály működésébe? Erről is beszélt a Szelfiben dr. Gerevich József pszichiáter, neurológus, író.

Ha valakit olyan sok és a művészetekkel olyan magas szinten foglalkozó ember vesz körül gyermekkorában, mint Gerevich Józsefet, szinte törvényszerű, hogy ő is ebbe az irányba indul el.

Szülei elismert művészettörténészek voltak, ahogy egyik nagybátyja is, de jutott a családnak olimpikon és matematikus is. Őt magát egyszerre vonzotta a színház és a gyógyítás. Végül az utóbbit választotta, de megtalálta a módját annak, hogy pszichiáterként is hű maradjon a művészethez, sőt a terápia részévé, a gyógyítás eszközévé tegye.

Korábbi interjúnk Gerevich professzorral: Több művész a pszichiátriáról indult el a világkarrier felé

A hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején kezdett el drog- és alkoholfüggőkkel foglalkozni. Miután nyilvánvalóvá vált számára, hogy a pszichiátriai klinika hagyományos pszichiátriai osztálya nem alkalmas arra, hogy segítsenek ezeknek a pácienseknek, új utakat keresett. Szakmai műhelyeket hozott létre, önismereti csoportokat szervezett, bevonva népművelőket, szociológusokat, a korszak új képzőművészeti és zenei törekvéseinek képviselőit.

Gerevich József nyitott kapukban gondolkodva képzelte el a pszichiátriát, nem zárt falak között. Ennek szellemében alakította ki ő és Zseni Annamária a Kulich Gyula téri (ma Kálvária tér) Nappali Szanatóriumban a művészetterápiás osztályt. Céljuk egy demokratikus modell kialakítása a pszichiátriai osztályokon az ország diktatórikus viszonyai között.

A Gerevich professzorral készített podcastot itt hallgathatja meg:

Egy diktatúrában kellett egy demokratikus modellt felépítenünk – interjú dr. Gerevich József pszichiáterrel
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:40:18 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG