Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy euró – a Heineken teljesen kivonul Oroszországból


Vilmos Sándor holland király (balra lent) nézi, amint Vlagyimir Putyin Heineken sörrel koccint a szocsi téli olimpián a Holland Heineken Házban tett látogatásán 2014. február 9-én
Vilmos Sándor holland király (balra lent) nézi, amint Vlagyimir Putyin Heineken sörrel koccint a szocsi téli olimpián a Holland Heineken Házban tett látogatásán 2014. február 9-én
A holland Heineken sörgyár pénteken bejelentette, hogy befejezte kivonulását Oroszországból, jelképes egy euróért eladta ottani érdekeltségeit az orosz Arnest Csoportnak.

A világ második legnagyobb sörgyára közölte, hogy az ügylet megkapta az összes szükséges jóváhagyást. Ez a számítások szerint rendkívüli, háromszázmillió eurós veszteséget von maga után.

A Heineken 2022 márciusában jelentette be kivonulási szándékát, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és beismerte, hogy a folyamat a vártnál tovább tartott.

„A közelmúlt fejleményei megmutatták, milyen jelentős kihívásokkal kell szembenézniük a nagy gyártócégeknek, amikor kivonulnak Oroszországból” – írta Dolf van den Brink vezérigazgató közleményében.

Ehhez kapcsolódóan: Nem olyan egyszerű a cégeknek elhagyniuk Oroszországot – egyesek csendben, de ott maradnak

Sok multinacionális vállalat igyekezett elhagyni Oroszországot, miután a Nyugat példa nélküli szankciókat vezetett be Moszkvával szemben, ám a Kreml bizonyos vagyonelemeik lefoglalásával vágott vissza.

Vlagyimir Putyin orosz elnök júliusban rendeletet írt alá arról, hogy átveszik a francia joghurtgyártó Danone orosz leányvállalatát és a Carlsberg sörgyár részesedését egy oroszországi sörfőzdében.

Az Anheuser-Busch InBev azt is közölte, hogy a kilépését tervezi a török Efesszel közös oroszországi vegyesvállalatából is.

A Heinekennek hét sörfőzdéje volt Oroszországban, 1800 alkalmazottal, akik foglalkoztatási garanciákat kapnak a következő három évre.

A holland sörgyár tavaly elvitte a Heineken márkát Oroszországból, az Amstel gyártását pedig hat hónapon belül leállítja.

A Heineken közlése szerint a visszavásárlási lehetőség nélkül kötött megállapodás hároméves licencet biztosít néhány kisebb regionális márka számára, amelyhez a Heineken nem nyújt márkatámogatást, és bevételhez sem jut belőle.

Ehhez kapcsolódóan: Szoc Mekkrojál: megjelentek az eredetire kísértetiesen emlékeztető étel- és itallogók Oroszországban

Az Arnest Csoport egy jelentős dobozcsomagoló üzletág tulajdonosa Oroszországban, és a legnagyobb ottani aeroszolgyártó, de kozmetikumok és háztartási cikkek értékesítésével is foglalkozik.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG