Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy évvel ukrajnai inváziója után a Kreml továbbra is ragaszkodik a háborús jelképekhez


Abakan mellett áll egy hatalmas hőerőmű, amely a Haktek vállalat tulajdonában van, és egy tíz méter magas Z betű díszeleg rajta, továbbá a latin Z-s szlogenek: „Oroszországért, Putyinért, a mieinkért”
Abakan mellett áll egy hatalmas hőerőmű, amely a Haktek vállalat tulajdonában van, és egy tíz méter magas Z betű díszeleg rajta, továbbá a latin Z-s szlogenek: „Oroszországért, Putyinért, a mieinkért”

Az orosz állam pénzügyi támogatások és az állami szervek útján gondoskodik arról, hogy továbbra is szem előtt legyenek a Kremlnek az ukrajnai háborúval összefüggésbe hozott jelképei, a latin Z és V betűk.

Januárban jelentették be, hogy Pavel Zaifidi, a közép-kosztromai régió egyik, a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekekkel való munkára szakosodott pedagógusa, egyben a Kreml-barát Összoroszországi Népi Front (ONF) helyi koordinátora 2,2 millió rubel (30.250 dollár) szövetségi támogatást nyert a Залог здоровья (Zalog zdorovja), azaz Egészség záloga nevű „ifjúsági szervezet” fejlesztésére.

Csakhogy a zálog szót a névben latin Z-vel írták, így: „Zалог”.

A közlemény szerint a támogatást a Down-szindrómás és más fogyatékossággal élő gyermekek „adaptív testnevelési” és „befogadó gyakorlatok” programjának kidolgozására fogják használni. A Szabad Európának adott interjúban Zaifidi azt mondta, hogy nem tud konkrét kérdésekre válaszolni a projektről, mivel a pénzt csak a hónap folyamán kapják meg.

Zaifidi közösségi oldalai azonban bírálatokat kaptak azóta, hogy Moszkva tavaly februárban inváziót indított Ukrajna ellen. Többször posztolt olyan fényképeket, amelyeken a gyerekek, akikkel dolgozik, a háborút támogató plakátokat tartanak a kezükben, ezeken háborúpárti szimbólumok, köztük a latin Z és V betű, valamint a fekete-narancssárga Szent György-szalag látható.

Ugyanakkor azok, akik ismerik Zaifidit, óva intenek attól, hogy elhamarkodottan ítélkezzenek felette.

Ő „igazi tanár, aki szenvedélyesen szereti a munkáját” – mondta a Szabad Európának egy neve elhallgatását kérő kolléga.

„Hogy támogatja-e azt, ami Ukrajnában történik? – kérdezte. – Van választása? Ha valamit el akar érni, akkor a szabályok szerint kell játszania” – mondta.

Ilja Sepelin orosz újságíró, aki a YouTube-on futó Zombojascsik (Zombidoboz) című műsorában az orosz kormány dezinformációját és propagandáját figyeli, egyetért vele.

„Biztos vagyok benne, hogy ezeknek a gyerekeknek valóban segítségre van szükségük – speciális felszerelésre, gyógyszerekre, kezelésre és így tovább. De manapság a kormány, úgy tűnik, nem csak úgy, kötöttségek nélkül osztogatja a pénzt, inkább a »különleges katonai művelet« támogatásáért cserébe – mondta Sepelin, a Kreml kötelező eufemizmusát használva az Ukrajna elleni háborúra. – A kormány nem fogja támogatni a rászorulókat csak azért, mert kell. Ilyen körülmények között sajnálni kell a tanárokat.”

Novemberben a sztavropoli régióban iskolások vettek részt az az orosz hadsereget támogató flashmobon
Novemberben a sztavropoli régióban iskolások vettek részt az az orosz hadsereget támogató flashmobon

Ahogy az ukrajnai invázió február 24-én közeledik az egyéves évfordulóhoz, a Kreml és a helyi kormányzatokban és a kormánybarát politikai és társadalmi szervezetekben lévő megbízottjak fokozták az erőfeszítéseket, hogy beszivárogtassák a háborút támogató szimbólumokat az egyszerű oroszok életének minden területére. Alig néhány héttel az invázió előtt a kormány bejelentette, hogy 2022–24-ben 319 milliárd rubelt (4,4 milliárd dollárt) költ az állami médiára. Emellett a Kreml elnöki támogatási programja 4,3 milliárd rubel (59 millió dollár) kiosztásával számol „a Zaifidiéhoz hasonló, szociálisan orientált nonprofit szervezetek támogatására”.

Ugyanakkor a Kreml által ellenőrzött Egységes Oroszország kormánypárt 2022-ben közel tízszeresére, 83 millió rubelről (1,1 millió dollárról) 730 millió rubelre (tízmillió dollárra) növelte „propagandára és nyilvános rendezvényekre” szánt költségvetését. Más, az Ukrajna elleni háborút támogató és az establishment részét képező politikai pártok, köztük a Kommunista Párt, az Igazságos Oroszország és az Új Emberek szintén növelték az ilyen tevékenységekre szánt költségvetésüket – jelentette a Kommerszant című napilap 2022 augusztusában.

„Az elefánt kis farka”

Egy másik, a Kreml által januárban kiosztott, 2,2 millió rubeles támogatást Szergej Ivanov kapta – az Egységes Oroszország törvényhozója a Szamara régió harmadik legnagyobb városa, Szizsran városi tanácsában – arra, hogy megrendezze az 1943 nyarán Kurszk körül lezajlott második világháborús tankcsata miniatűr rekonstrukcióját.

A széles körben nevetségessé vált eseményen náci és szovjet egyenruhába öltözött iskolás gyerekek hullámpapírból összeragasztott tankokat toltak egy tornateremben. Helyi aktivisták felszólították az ügyészeket, hogy kezdeményezzék a támogatás felhasználásának kivizsgálását.

Ivanov a Szabad Európának elmondta, hogy a színpadra állítás ötlete akkor merült fel benne, amikor 2022-ben ellátogatott Kelet-Ukrajna orosz ellenőrzésű területeire, ahol – mint mondta – „nem különleges műveletet, hanem háborút” látott.

„Elégedett vagyok-e azzal, ahogy az újjáépítés ment? – tette fel a kérdést. – Hogy válaszoljak? Összességében természetesen elégedett vagyok. A gyerekek látták a műsort – iskolásoknak szánták.”

Hozzátette, hogy a közösségi médiában megjelent klipek csak „az elefánt kis farkát” mutatták.

A közép-oroszországi Jaroszlavl városában közben egy csoport 9,9 millió rubeles (135 ezer dolláros) elnöki támogatást kapott arra, hogy négy rövidfilmből álló sorozatot készítsen, amelyben „az Orosz világról” mesélnek a nézőknek.

„A fő téma hagyományos kulturális értékeink pozitív szemléltetése és az olyan felszínes nyugati értékek, mint a tolerancia humoros kifigurázása” – mondta Konsztantyin Sevkopljasz volt rosztovi polgármester, aki a támogatást elnyerő Liga Örökségünk Megőrzéséért nevű szervezetet vezeti.

Egy Telegram-posztban a dél-szibériai Bratszk város polgármestere, Szergej Szerebrennyikov által kiosztott, Z szimbólummal díszített fekete sísapkákban pózolnak gyerekek
Egy Telegram-posztban a dél-szibériai Bratszk város polgármestere, Szergej Szerebrennyikov által kiosztott, Z szimbólummal díszített fekete sísapkákban pózolnak gyerekek

Az Egységes Oroszország 2022 novemberében indította el a Za Szambó (megint a latin Z-t használva a cirill betűkkel írt névben) nevű nemzeti harcművészeti programot, amelynek „célja az emberek fizikai, erkölcsi-pszichológiai tulajdonságainak, valamint hazaszeretetének és polgári gondolkodásának fejlesztése”.

Az Orosz Szambószövetség vezetője, Szergej Jeliszejev és Andrej Turcsak, az Egységes Oroszország magas rangú tisztviselője által vezetett program néhány hónap alatt elterjesztette Oroszország-szerte és a megszállt Ukrajnában az iskolákban a Z szimbólumot.

„Így működik a propaganda a militarista társadalmakban – mindent be kell borítani horogkereszttel vagy más szimbólumokkal, hogy még a politikával nem törődő emberek is azt érezzék, hogy az életük része – mondta Sepelin, az újságíró. – Az emberek megszokják és elfogadják, hogy ez az élet része. A propaganda beszivárog a tudatalattijukba. Legalábbis azt hiszem, hogy az elnöki hivatal ezt gondolja.”

„Az ilyen szimbólumok mennyiségét tekintve még messze vagyunk a totalitárius társadalomtól – tette hozzá. – De vajon ebbe az irányba haladunk? Természetesen igen.”

Ilja Sepelin orosz újságíró az orosz kormány dezinformációját és propagandáját figyeli. „Még messze vagyunk a totalitárius társadalomtól, de vajon ebbe az irányba haladunk-e? Természetesen igen” – mondja
Ilja Sepelin orosz újságíró az orosz kormány dezinformációját és propagandáját figyeli. „Még messze vagyunk a totalitárius társadalomtól, de vajon ebbe az irányba haladunk-e? Természetesen igen” – mondja

A szibériai Novoszibirszk régióban a hónap elején a kormányzati Polgári és Hazafias Nevelés és Közprojektek Központja 1,44 millió rubel (húszezer dollár) értékű pályázatot írt ki hazafias videók készítésére, amelyeket a novoszibirszki üzletközpontokban vetítenének. A központ emellett hazafias plakátok készítését is tervezi, amelyeket a liftekben és a lakóépületek más helyein függesztenének ki észrevehető helyen.

„Belefáradt a köpködésbe”

Januárban a jaroszlavli hatóságok tízezer rubel (137 dollár) „egyszeri” prémiumot adtak a 83 éves Lidia Csuliszkienének, aki Leningrádban született a város háborús blokádja idején. Édesapját a háború elején megölték, édesanyját pedig 1942-ben letartóztatták. Csuliszkiene három évet töltött egy fogolytáborban a „nép ellenségének” lányaként, mielőtt egy jaroszlavli árvaházba került. Artyom Molcsanov, Jaroszlavl polgármestere a közösségi médiában dicsekedett a prémiummal, és egy olyan fényképet tett közzé, amelyen Csuliszkiene szovjet katonai egyenruhát visel, amelyen jól láthatóan Z szimbólum díszeleg.

Ugyanebben a hónapban a dél-szibériai Bratszk város polgármestere, Szergej Szerebrennyikov levelet kapott egy helyi nőtől, hét gyermek édesanyjától, aki babakocsi megvásárlásához kért segítséget.

„A családfő sokat dolgozik, de nem engedheti meg magának a további kiadásokat” – írta Szerebrennyikov egy Telegram-posztban. A posztjához videót is mellékelt, amelyen átadja a babakocsit a családnak, emellett minden gyermeknek fekete, Z szimbólummal díszített sísapkát oszt ki.

A szibériai Abakan városában, a Hakaszi Köztársaság fővárosában két újonnan épült lakótömböt a latin Z és V betűvel díszítettek. Az épületeket Matvej Drejev, az Egységes Oroszország regionális törvényhozójának tulajdonában lévő cég építette.

„Belefáradtam, hogy minden alkalommal köpködök, amikor elhaladok mellettük – mondta egy helyi férfi, aki kérte, hogy csak Makszimként említsük, mert fél a nézeteiért járó megtorlástól. – Az rendben van, ha valamire matricát ragasztanak – leszeded és elfelejted. Valójában már sokat eltávolítottak. De ez – mondhatni –, ez valahogy monumentális.”

Abakan mellett, a Krasznojarszk nagyvárosba vezető főút mentén áll egy hatalmas hőerőmű, amely a Haktek cég tulajdonában van, és amelyen egy tíz méter magas Z betű díszeleg e felirattal: „Oroszországért, Putyinért, népünkért” (Az -ért külön szó az oroszban, és úgy írják, hogy за – de persze ebben az esetben az építményen három darab latin betűs za szerepelt.

„Nevetséges – mondta Sztanyiszlav, aki Csernogorszk Abakan nevű külvárosában él, és aki a következmények miatt kérte, hogy ne közöljük vezetéknevét. – A legbűnözőbb társaság – és most a lehető legenyhébb nyelvezetet használom – az, amelyik elsőként lógatja ki a Z-t. Emlékszem, hogy a Haktek régen hogyan fűtötte a várost. Napokig nem volt víz, télen nem volt fűtés. 2019-ben nyitott kemencénél ültünk és melegedtünk. És ilyenek minden télen történtek.”

„De betűket festeni sokkal könnyebb, mint rendesen dolgozni – tette hozzá. – Számomra sajnos ez a mai Oroszország szimbóluma: egy elhasználódott hőerőmű, amely úgy néz ki, mint egy krematórium, és ilyen feliratok vannak rajta.”

Írta Robert Coalson a Szabad Európa regionális orosz szerkesztőségének, a Siberia.Realities szolgálatának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG