Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy francia techguru könnyen áttekinthetővé tette a Covid-adatokat


Guillaume Rozier egy fotózáson Párizsban, 2021. február 10-én
Guillaume Rozier egy fotózáson Párizsban, 2021. február 10-én

Egy fiatal francia techguru gyorsan népszerűvé vált honlapjával rendkívül megkönnyítette a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos adatok áttekintését.

A mindössze 25 éves Guillaume Rozier által fejlesztett weboldal automatikusan frissülő adatbázisai könnyedén követhetővé tették a járványadatok alakulását országonként és régiónként.

Az önkéntesek segítségével fenntartott Covidtracker.fr és aloldalai szinte nélkülözhetetlenné váltak Franciaországban, amelyek Emmanuel Macron elnök elismerését is kivívták.

Francois Jolivet törvényhozó hétfőn felszólította Olivier Véran egészségügyi minisztert, hogy részesítsék Rozier-t a legmagasabb állami elismerésnek számító francia becsületrendben.

A fiatalember fejében még tavaly tavasszal született meg a honlap ötlete, miközben mérnöki tanulmányait folytatta a TELECOM Nancy egyetemen. Ekkoriban tört be a járvány Európába, és Franciaországban is egyre többen figyelték aggodalommal a szomszédos Olaszországban uralkodó állapotokat.

Tízmillió egyedi látogató

Rozier követni kezdte az amerikai Johns Hopkins Egyetem által összeállított vírusadatokat, és arra jutott, hogy néhány hét késéssel Franciaországban is az olaszországihoz hasonló helyzet várható. Később megosztotta ezeket a megállapításait barátaival és rokonaival, akik az első korlátozások márciusi elrendelése környékén már naponta keresték friss adatokért, és ezért inkább létrehozott egy honlapot, amelynek kitette a linkjét a Twitterre, így szélesebb körben is gyorsan ismertté vált.

„2021 áprilisában 10 millió egyedi látogatónk volt” – mondta.

Januárban, az oltási kampány kezdetekor Rozier elindította az immunizációs adatok nyomon követését biztosító aloldalt is. Hamar nyilvánvalóvá tette, hogy Franciaország le van maradva más európai országokhoz képest, bár nem volt egyszerű a hozzáférés megszerzése a hivatalos számokhoz.

Legfrissebb oldala, a Chronosode szerdán indul, ennek segítségével bárki kereshet majd a szabad oltási időpontok között. Macron előző héten jelentette be, hogy ezeket elérhetővé teszik minden felnőtt számára, kortól és egészségügyi állapottól függetlenül.

„Minden nap több ezer szabad időpont marad épp aznapra vagy a következőre” – mondta Rozier, aki eközben egy informatikai tanácsadócégnek dolgozik.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG