Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy helyi plébánosról nevezték el a korábbi Babits Mihály utcát Rábafüzesen, a lakók tiltakoznak


A korábbi Babits Mihály, most már Weber Antal utca Rábafüzesen
A korábbi Babits Mihály, most már Weber Antal utca Rábafüzesen

Egy helyi plébánosról nevezték el nemrég a korábbi Babits Mihály utcát Rábafüzesen. Az utca lakói kifogásolják a változtatást, de a helyi jegyző szerint már nincs mód arra, hogy visszatérjenek a korábbi elnevezéshez.

A korábbi Babits utcában élő öt családból négy tiltakozik az utca átnevezése ellen Rábafüzesen. Egy részük azzal érvel, hogy nem katolikus vallású, és nem szeretné, ha az utcájuk egy volt katolikus pap nevét viselné. Másoknak nem az új utcanévvel van bajuk, hanem azzal, hogy elvették tőlük Babits Mihály nevét, és hogy sok helyen kell átíratniuk a lakcímüket.

A változtatással elégedetlen lakók hivatalos levelet írtak az önkormányzatnak, amelyben kifogásolták, hogy senki sem kérdezte vagy tájékoztatta őket a döntés előtt. Többen felteszik azt a kérdést is, hogy vajon mi derült ki Babits Mihályról, ami miatt átnevezik a róla elnevezett utcát. A lakók azt is kérték az önkormányzattól, hogy vonják vissza a döntést, és adják vissza az utca eredeti nevét.

Egy helyi kezdeményezte a változtatást

A rábafüzesi városrészi önkormányzat vezetője, a magyar miniszterelnökkel azonos nevű Orbán Viktor egy helyi kezdeményezésére javasolta, hogy nevezzék át a Babits Mihály utcát Weber Antal utcára.

A városi képviselő-testület ezt meg is tette júniusi ülésén, és nemrég ki is postázták az érintetteknek az új címüket tartalmazó lakcímkártyákat. Ekkor kezdődött a tiltakozáshullám, ami most már szinte az egész utcát elérte.

A Nyugat.hu-nak Orbán (aki szentgotthárdi városi képviselő is) azt nyilatkozta: Weber Antal Rábafüzesen volt plébános, 43 éven át megszakítás nélkül szolgálta a közösséget, ezért jó ötletnek tartotta a kezdeményezést. Hozzátette: úgy tudta, egyeztettek az érintett lakókkal, akik hozzájárultak az átnevezéshez.

Elmondta, hogy racionális okokból esett a választás a Babits Mihály utcára. Rábafüzesnek ugyanis van egy főutcája, az Alkotmány utca, ahonnan kisebb mellékutcák ágaznak le. Ezek közül a legkevesebben a Babits Mihály utcában élnek (összesen öt család).

Az utca új névadója, Weber Antal Rábafüzesen volt plébános. 1937. november 1-jétől egészen 1980. december 19-én, 78 éves korában bekövetkezett haláláig.

Marad az új név

Az illetékes szentgotthárdi önkormányzat jegyzője, dr. Dancsecs Zsolt arról tájékoztatta a Nyugat.hu-t, hogy a képviselő-testület a városrészi önkormányzat vezetőjének kezdeményezését támogatta. Hangsúlyozta, hogy az átnevezés révén ez lett az első olyan utca a településen, amelyik egy helyi nevét viseli.

A jegyző szerint a testület nem mérlegelte és nem is mérlegelhette, hogy az utcában milyen vallásúak élnek, hiszen erről hivatalosan nincs tudomásuk. Hozzátette, hogy a közterületi névváltoztatást már átvezették az illetékes hatóságok, az új lakcímkártyák elkészültek. A szolgáltatókat, hivatalos szerveket már értesítették, az ott lakóknak ez nem igényel utánajárást, nem jár költségekkel. Dancsecs Zsolt kijelentette: az elnevezés visszavonására jelen pillanatban már sem mód, sem lehetőség nincs.

Szilágyi József írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG