Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy hét után kimentették az amerikai kutatót a törökországi barlangból


Mark Dickey a mentést követően, 2023. szeptember 12-én Törökországban
Mark Dickey a mentést követően, 2023. szeptember 12-én Törökországban

A hírek szerint jól van a negyvenéves Mark Dickey, akit több mint egy héttel azután sikerült kimenteni a Torosz-hegység barlangjából, hogy mintegy ezerméteres mélységben rosszul lett.

A neves amerikai barlangásznak szeptember 2-án vérezni kezdett a gyomra, miközben egy nemzetközi expedíció tagjaként a harmadik legmélyebb törökországi barlang, a Morca feltérképezésén dolgozott.

A tapasztalt szakember olyan rosszul volt, hogy egyedül nem tudott feljutni a felszínre, a mentőcsapat tagjai hordágyon vitték ki, gyakran megállva, szakaszosan, pihenők és orvosi ellátás közbeiktatásával. A mentés szombat délutántól hétfő éjszakáig tartott.

„Mark Dickey kinn van a Morca-barlangból” – jelentette be a Törökországi Barlangkutató Szövetség, hozzátéve, hogy a férfi jól van.

A bennrekedt barlangász a helyszínen lévő újságíróknak „őrült, őrült kalandként” írta le a történteket, és kijelentette, hogy fantasztikus érzés újra a felszínen lenni. Emellett köszönetet mondott a mentésen dolgozó, csaknem kétszáz fős csapatnak, amelynek többek között magyar tagjai is voltak.

A munkát nehezítette, hogy rendkívül meredek, függőleges szakaszokon kellett átkelni, és a vízszintes részeket sárban és hideg vízben gázolva kellett megtenni. A barlangot egyes helyeken kiszélesítették, a függőleges részeken kötelet rögzítettek a hordágy felhúzásához, és pihenőket is kialakítottak.

Az egyelőre nem derült ki, hogy milyen betegség okozta Dickey rosszullétét. A férfi elmondta, hogy sok vért hányt. „Egyre nehezebb volt öntudatomnál maradni, egy ponton már úgy éreztem, nem jutok ki élve” – mesélte.

Az Európai Barlangi Mentők Szövetsége közölte, hogy többen még ott maradtak a barlangban, hogy eltávolítsák a köteleket és a mentéshez használt egyéb felszereléseket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG